Elpihas Creative Commons License 1999.10.22 0 0 1385
Sziasztok,

Laja1:

"Lehet,hogy nem az elso heten tennem, de mondjuk 1 ev alatt biztosan kideritenem, hogy vannak-e egyaltalan valos harci tapasztalatai.Azok nelkul nem tud az ember eletszeru dolgokat tanitani."

Most őszintén szerintetek a mesterek hány százalékának vannak komoly harci tapasztalatai? Főleg aikido mesterekre gondolok, ahol nincsenek versenyek, hiszen Uyeshiba aikidojának a szellemiségével nem férnek össze.

"Ne haragudj, de elsosorban en most speciel nem a tai-chi-chuan-t muvelokre gondoltam.
Szamomra ez nem harcmuveszet, tehat semmi bajom vele, hogy nincsenek versenyek meg egyebek."

Nem haragszom, de elég sértőnek tartom a megjegyzésed. Nem harcművészet, akkor mi?

"Legjobb modja az onmagad legyozesenek, ha kellemetlen es kenyelmetlen helyzetbe hozod magad, es tenyleg viaskodsz magaddal.(Pl egy versenyen, ahol urra kell lenned a fellmeiden :)"

A félelem addig van jelen, amíg igényled a versenyzést, mert bizonyítani akarsz saját magadnak, hogy én jobb vagyok és nem félek. Amíg félsz nem vagy biztos a saját tudásodban.

"Ez kb olyan, mintha azt mondanam, hogy te meg azert nem harcolsz, mert gyava vagy.
Egyiknek sincs semmi koze a valosaghoz. Nem a technikai tudasomban nem bizok, hanem a panikon kell urra lennem ami eluralkodik rajtam,mikor szembetalalkozok egy eros kepzett ellenfellel."

Nem olyan, mert én nem gyávaságból nem harcolok, hanem mert nincs szükségem bizonyításra. Ha harcolnom kell nem fogok kitérni, de félelem nélkül állok a másik előtt. A testem múlandó, azt megérinthetik, de a lelkem nem. Ilyen egyszerű, Kipróbáltam milyen a verseny, elég is volt. Milyen pánikon? Már megbocsáss, de miért pánikolsz? Mert félsz tőle? Akkor még gyakorolj tovább szorgalmasan és kicsit szellemileg is próbáld követni a testi fejlődésed.

Azt hiszed fel lehet készülni versenyekkel az utcára. Legfeljebb növeled az önbizalmad, és elhiteted magaddal pár győzelem után, hogy egész jó vagyok. Ez addig tart, amíg jól nyakon nem vág valaki az utcán. Azt hiszed, x verseny után egy éles helyzetben nem pánikolnál? Elég naív felfogás.

"A tai-chi-vel semmi bajom. Csak azokkal a magukat harcmuveszeknek nevezo egyenekkel, akik elkerulik a megmerettetest... "

Miből gondolod, hogy elkerülik? Arra nem is gondolsz, hogy egyáltalán nem érdekli őket a harc. 30 év fölött nem hiszem, hogy bárki is azért kezd el valamit, hogy élversenyző legyen.

Ezek szerint az összes olyan egyén, aki nem indul versenyeken nem harcművész a te szemedben. Mert az előző sorod ezt jelenti. Egy aikidos pl. soha nem fog elindulni versenyen. Hogy több okot ne említsek, a sérülésveszély miatt. Aki látott már aikido bemutatót az józan ésszel is fel tudja mérni, hogy azok a tecnikák nem alkalmazhatóak versenyen. Vagy megfeszítem az izületét és jó esélyem van rá, hogy sérülést okozok, vagy finom leszek és kibújik a technikából.

Egy történet. Az északi hét csillag imádkozó sáska jelenlegi stílusvezető mestere Lee Kam Wing, hongkongból, amúgy wing tsun mester is. Szóval többször járt Magyarországon és kivétel nélkül csak formákat mutatott. Ennek egyik oka, hogy kint náluk szigorúan be van tiltva a harc. Amelyik iskolában harc van azt bezárják. Vagyis egyetlen egy edzésen se esnek egymásnak. A formagyakorlatot tökéletesítik és ezáltal jutnak olyan szintre, hogy ha éles helyzetbe kerülnének, akkor a mozdulat már magától jöjjön. Akkor ők se harcművészek???

Különben a taicsit miért nem tartod harcművészetnek? Tudsz egyáltalán róla bármit is? A te szemedben csak az válik harcművésszé, aki elindul versenyeken vagy legalább már verekedett?

Bassman:
Pedig írtad, ha nem itt, akkor még a régi fórumon. :-)))

DLala

"Ezért kell elore tájékozódni. És igenis nem szégyen, ha valaki elkéri a mestertol az oklevelét vagy megtudakolja a szakmai eloéletét. Esetleg másoknál is érdeklodni felole, ismert-e, más mesterek elismerik-e."

Én biztos nem tenném. Ennek egyetlen oka van, nem érdekel, hogy milyen oklevele van. Ha már itt tartunk az ecserin bármit lehet venni. Az oklevele nem minősíti a tudását. Azt hiszem elég sok helyen vannak olyan frissen sült mesterek, akik nem a tudásukért kapták a diplomájukat. Más mesterek elismerik e??? A konkurencia miatt aligha kaphatsz helytálló véleményt. Én etikátlannak tartom és biztos nem tenném. Nem a másik véleményére fogok adni, hanem a saját benyomásaimra. Ha tiszteletet ébreszt bennem és úgy látom szívesen tanunék tőle, akkor megteszem, ha egy darab papírja sincs, akkor is.

Üdv,
Eliphas