citera Creative Commons License 2021.03.23 0 0 7080

 

két dolog ellentmond a kérdésedben. Ha agyag a kemence, akkor csak beltéri lehet, ha viszont beltéri, akkor nem jó az üveggyapot hőszigetelés, mert nem fogja leadni a hőt, nem fog fűteni. A vastagság amit írtál elegendő, de nem baj, ha több. ilyen vékonyfalút agyagból vesszővázra tapasztottak régen, de azok búbosak vagy kúposak voltak, nem dongásak. Azt javaslom, hogy 6-os vasból hegessz egy alakos vázat, amire csirkehálót feszíts rá, drótozz rá. Ezt belülről homokos vagy samottos agyaggal tapaszd ki, melybe a víz mellett vízüveget is keverj. Annyi homok/samott menjen bele, hogy még éppen fel lehessen hordani, és a lehető legkevesebb víz. Ez a belső réteg, nem tartalmaz szalmát, ez az a réteg, ami számottevő hőigénybevételt szenved, ezért ha kemenceagyagot veszel, azt csakis erre a rétegre pazarold, a kintebbi rétegekbe fölösleges. 3cm vastagság urasan elegendő. Tehát ha  belülről kitapasztottad a homokos vagy samottos agyaggal, akkor kívülre közepesen szalmás réteget tapassz - ez a szalma 5-15 cm szálhosszú legyen. Ez a középső réteg, mely 2-3cm vastag legyen. Ez az a ráteg, ami soha nem fog kiégni rendesen, de a szalma még kiég/elszenesedik belőle, ezért nem lehet bele túl sok szalmát tenni, mert nagyon porózus lesz, csak annyit, hogy ne tudjon repedezni. Ha könnyíteni akarsz ezen a rétegen, akkor a szalma mellett perlitet is tehetsz bele - mobil kemencénél súlyt takaríthatsz meg. Ezen középső réteget újra tekerd át csirkehálóval, majd erre tapaszthatod a nagyon szalmás réteget. Ebben kétféle szalma legyen: egy kevés 5-15cm-es, hogy nem tudjon repedni és sok 1-5cm-es, ami töltőanyag. Előbbi a kombájn darálású szalma, amit a tarlón hagynak, utóbbit darálni kell fűkaszával, fűnyíróval, vagy lombszívóval. Ebből annyit kell az agyagba tenni, amennyit csak bevesz úgy, hogy még tapasztható maradjon. Az agyagnak itt  bekeverés előtt tejfölsűrűségűnek kell lennie, mert a száraz szalma kiissza belőle a vizet, úgy lesz jó. Ha bekavartad, akkor álljon egy fél napot, vagy egy éjszakát, hogy a szalma megpuhuljon, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Ha van időd, rétegenként várj, hogy kiszáradjon, ebben az esetben viszont új friss réteg felhordása előtt közvetlenül vízüveggel kell  beereszteni ez előző megszáradt réteget, hogy tapadjon.

Az utolsó réteg szintén 3cm vastag. Nem hiba, a megszáradása után még egy réteget felhordasz belőle, akkor jobban fog szigetelni, lassabban adja le a hőt, de azért még leadja - nem úgy mint az üveggyapot.
A feneket a kemence építése előtt le kell tapasztani. Legalulra nagyon szalmás agyag, melyben kereszt irányban több réteg nád legyen. Ez a réteg lehet jó vastag, de legalább 5cm. Ennek tetejére kevés szalmás, de sok perlittel bekevert réteg jöjjön, 5-7cm. ennek tetejére tégy egy réteg csirkehálót, hogy a fenék se repedhessen. Erre 3cm szalmamentes homokos/samottos agyag, vagy kemenceagyag. A fenék kapja a legnagyobb hőterhelést, itt a legindokoltabb a kemenceagyag használata. Mivel ezt a réteget döngölheted is, lehet szárazabb, és lehet benne több homok/samott.

Ha kemenceagyagot használsz, akkor abba samottliszt és samottőrlemény keverékét keverd  annyit, hogy még tömörre tudd döngölni - vízüveg itt is jót tesz.
Ha sima téglagyári agyagot használ - ne hidd ,hogy rosszat teszel vele - akkor ebbe keverhetsz három féle homok keverékét: sárga bányahomok, szürke folyami homok, és fövenyhomok, vagy rostáltsóder, melyet 3mm-es rostán átrostálsz. A többféle szemcseméretű homok a legjobban kitölti az agyagban a térfogatot, így a legtömörebb lesz. Ha száradás előtt rápriccelsz a tetejére kétszeresre hígított vízüveget, akkor glettsimára húzhatod, ami akkor számít, ha tepsi nélkül akarsz sütni kenyeret.

Ha a kemencéd fix, nem mobil, akkor a repedés ellen van egy jó tipp:

mielőtt felépíted a kemencét, az elsimított megszáradt fenékfelületet szórd fel vékonyan homokkal, és ne vizezd be. Így nem lesz kötés a kemencefal és a fenék között, csak a kemence súlya tartja a helyén. Ennek köszönhetően a kemencefal táguláskor el tud mozdulni a fenéken, ahelyett, hogy befeszülne.

mobil esetben megeshet az a cifraság, hogy leesik a kemence teteje az alapról szállításkor, így ott ez a trükk nem használható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: dlaci64 (7079)