saintus Creative Commons License 2021.03.22 0 3 43416

A reverz ozmotikus víz szűrés elég régi találmány, és elterjedt. Jómagam pl. a kávét is így szűrt vízből készítem, mivel a laboromban van Milipore víztisztító készülék, és így megúszom a vízkőtelenítést.  A masina karbantartási költségei ellenben elég húzóssak, szóval otthonra nem vennék.

Mint kajakos, régóta szemezek ilyenekkel. Sajnos a kicsi több mint 1000$ és 0,8l/óra a termelékenység elriaszt. Az általad linkelt ehhez képest ajándék. 2-3 l/órára teszi a kapacitását, ami azért lássuk be, még mindig nem nagy öröm, ha napi egy órát kell pumpálnod, a betevő vízért, de jobb mint szomjan halni. Mondjuk igazából ez a lehetőség még sem fenyegetett soha. 2-3 hetes túrákon vagy van elég patakvíz (északon főleg) vagy elegendő bolt (melegvízű tengerek környékén) hogy ne kelljen ennyit szenvedni a vízért.  Volt, hogy 2 hétre kb. 60 liter vizünk volt 2 kajakban, amikor olyan helyre mentünk, és az is elfér, ha muszáj. Nehezen tudom fejben beilleszteni egy kajaktúra normál menetébe, hogy 4-5 órát pumpálunk valahol.

 

Ez a masina papíron jól hangzana. Kicsi, könnyű, elfogadható árú és termelékenységű. Kérdés, mi lesz igaz ebből, mennyire lesz tartós a masina (az ozmózis membrán elég érzékeny cucc, és nem olcsó), mennyire kell majd hevesen pumpálgatni a 2l/órához (azért itt fizikai erő kell a nyomásviszonyok kialakításához)   és eleve, hogy van az, hogy egy sosem látott gyártó a semmiből lealáz mindenkit. Ha kiderül, hogy minden klappol vele, akkor megéri, hogy legyen egy vésztartalék megoldás, de fő vízforrásnak nem használnám.

Előzmény: Kattara (43413)