Macimedve Creative Commons License 1999.10.19 0 0 109
Alapvetően oda rakjad, ahol a legtöbbet tartózkodsz. A korrekt megoldás a több fűtőkör kialakítása lenne. Ez viszont k. drága. Én úgy oldottam meg, hogy a lakás hidegebb oldalain lévő radiátorokat enyhén túlméreteztem és termosztátos csapokat raktam rájuk. Így ha a nappalimba besüt a nap és a fűtés csak keveset megy, a túlméretezett radiátorok még mindig elegendő meleget csinálnak. Este meg borús időben mikor a fűtés sokat megy, akkor a termosztátos csapfej nem engedi meg a túlfűtést. Viszont ahol a termosztát van, tilos a radiátorra termosztátos szelepet szerelni. Ha több radiátor is van a termosztátos szobában, akkor mondjuk a felére lehet szerelni termosztátot, amit kb. egy fokkal alacsonyabbra kell állítani mint a szobatermosztátot. Így viszonylag gyorsan megközeliti a szobahőfok az előírtat, de a pontos beállításkor már csak a radiátorok fele játszik. (lassabb lesz a folyamat) Ez jót tesz a hidegebb traktusok fűtésének. Ezt pár nap alatt ki lehet tapasztalni.
Ha csak egy radiátor van és a hátso traktusok hidegek, akkor a termosztátos szoba fűtése túl erős, tehát egy kicsit el kell zárni a radiátort. Szintén próbálgatni kell.

Az hogy mit kapcsol a termosztát kazánfüggő. Nálam pl. 24 Voltot. De a termosztátoknak ez mind1, többnyire egy relékontaktot zárnak/nyitnak.
A FÉG cirkóknál óvatosnak kell lenni. Ott a termosztát 220 V-ot kapcsol. Hogy fázist vagy 0-át az attól függ hogy a villásdugó hogy van bedugva.

Előzmény: malacka (108)