Macimedve Creative Commons License 1999.10.19 0 0 106
Dreamer
A fejlettebb(=sokkal drágább) típusokhoz lehet kötni külső hőérzékelőt, szélirány- és erősségérzékelőt, napsütésfigyelőt stb. Ezek korrektebbek, de a cucc ára lassan térül meg, főleg nagyobb épületeknél szokásosak. Az enyém számítja a bekapcsolási időt. Valahogy úgy, hogy az előző felfűtéseknél méri a hőmérséklet-emelkedés sebességét, és abból számol vissza. Az előző felfűtés nem feltétlenül az előző napot jelenti, hanem azt, amikor mondjuk éjjelre a beállított 18 fokot kell tartania. Ez persze nem lehet másodpercre pontos, de az a néhány perc eltérés nem számít. Azt még nem próbáltam hogy mi van akkor, ha a két kapcsolás között mondjuk 2 hét telik el. Ebben az estben nyilván gondban van. Ja és minden fűtési szakaszt úgy kezd, hogy bekapcsol egy kicsit, majd figyel. Nyilván ilyenkor korrigál. A pontos algoritmust nem ismerem.
A tőbbvezetékes (folyamatszabályozós) kazánoknál nemcsak a ki-be kapcsolást vezérli a termosztát hanem pl. a vízhőfokot is. De ez megint egy másik árkategória. A 10k HUF szerintem hamar megtérül, én pl. szezon közepén raktam be, és nekem a szezon végére megtérült. De az igazsághoz tartozik, hogy napközben senki nincs otthon és így a fűtés kikapcsolható (18 fok) és csak hazaérkezés előtt indul. Korábban sokszor napközben is ment a fűtés. Ha valaki egész nap otthon van, a megtakarítás lényegesen kevesebb. Viszont kellemes úgy felkeni, hogy a fürdőszobában (meg a rötyin) már jó meleg van.

Rizo
Nálam is eltelt pár nap, amíg a ketyere normálisan kezdett működni. Lehet, hogy nálad is így lesz. A Honeywell is tud klímát szabályozni (=hűteni), csak akkor a relé másik két érintkezőjét kell bekötni. Ezt minden Morse érintkezős termosztát tudja. Csak a klímához illene egy ventillátor fokozatkapcsoló is.
Mit jelent az, hogy 3 különböző hőmérsékletet lehet beállítani?