lepkés Creative Commons License 2021.03.16 0 0 18320

Szia!

Nekem is elkerekedett a szemem az árán. De azért egyet biztosan veszek, már csak kíváncsiságból is.

Majd összehasonlítom egy külön lepedőnél a "hagyományos" 125-ös és 160-as higanygőzégőkkel. Sosem lehet tudni... Meg aztán nagyon jó lenne otthon hagyni az aggregátort, az örökké szivárgó benzines kannát, a vezetékeket, az égőket és pótégőket, foglalatokat, előtétet. Sokszor a gyerekek lába alatt is van valami az autóban:) A terepi lepkészet is egy új dimenzióba kerülne, ha egy kishátizsákba befér minden felszerelés (különben is elég a fotós cuccokat cipelni). 

Érdekelne, hogy a villanyszerelő fórumon jött válasz miből gondolja, hogy ez a fény 300-1000 nm sávban "jól csapdáz"?? Ezen én mindig fennakadok. Honnan tudnánk mi, hogy egy éjjeli lepke mit lát, mi vonzza? Ráadásul minden faj, minden egyede másképpen reagál a fényre, másképpen vonzódik a fényhez. Lövésünk nincs arról, hogy egy bagolylepke egyede (mondjuk egy Agrotis segetum) mekkora területet "barangol be". Főleg a nőstények - mert ugye a hímek őket keresik, és főleg párosodás után. Ha tényleg mindegyik példány "tájékozódását" megzavarná az erős fényforrás, akkor itt Debrecenben a Nagyerdő mellett az első fényforrásnál töméntelen sok éjjeli lepkét kellene látnom, ehhez képest az elmúlt évben egy darabot nem láttam. Én biztos vagyok abban, hogy az adott területen (élőhelyen) élő éjjeli lepkék csak minimális százaléka repül akármilyen fényre. A higanygőzre vagy UV-fényre, vagy erre a LepiLED-re lehet kicsit több, de még ezekre is minimális százalék. Különben már régen kihalt volna az összes lepkefaj, a madarak pedig a fényforrások alá költöznének. Arról nem is beszélve, hogy sok éjjeli lepkefaj egyáltalán nem jön fényre - akkor ezek másképpen "tájékozódnak"? Egyes éjjeli lepkefajok több száz, több ezer kilométert repülnek, vándorolnak - hogyan, ha megzavarja a "tájékozódásukat" az első fényforrás? Vagy mindig kikerülgetik az összes lámpát, az összes települést, telephelyet, gyárat, külterületen lévő kivilágított üzletet, adótornyot, repülőteret? Nem tudom, számomra sok itt a kérdőjel...

Visszatérve a LepiLED-re. A francia lepkész 2017 előtt higanygőzégővel kutatott, azóta kizárólag ezt használja és szép eredményeket ért el. 

Samuel Ducept a lepkész neve, fényképei mindenki számára láthatóak, itt:

https://www.facebook.com/samducept/photos

Érdemes végignézni ezeket a fotókat már csak azért is, hogy milyen minőségű fotókat készülnek az éjjeli lepkékről. Nekem nagyon tetszenek a fotói.

Ezt a nyitottságot egyébként némileg hiányolom itthon. Mert nem kétlem, hogy nálunk is van legalább 20 ilyen lepkész, aki folyamatosan járja az országot és jobbnál jobb élőhelyeken lepkészik, de ebből minimális eredmény válik nyilvánossá. Pedig nem atomtitkokról van szó. 

Cosmin Manci oldalán is el tudok nézelődni. Eszméletlen jó fotók. Ha ugyanezt a minőséget lehetne éjjel, terepen produkálni, akkor tényleg csak néhány példány határozása maradna kétséges...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151904052966682&type=3

Üdv, Tamás

Előzmény: Corvus corone cornix (18319)