Kagakusha Creative Commons License 1999.10.19 0 0 50
Kedves Hitetlen Tamaska !
Azt kérdezed:"Hogy gondolod, ki fogja kiállitani, nyelvtudásról szóló bizonyitványt?"
Például magyar kulturális intézmények. Pl. a Goethe Intézetek a világon mindenütt adnak ki német nyelvvizsgabizonyítványokat. Szigorúan kulturális alapon. Mérhető dologról van ui. szó.
A Németországban dolgozni kívánó magyar kőművestől a cég megkívánja a nyelvismeretet. Szigorúan üzleti alapon. Nem véletlen, hogy az odakint legálisan dolgozók jelentős hányada a magyarországi németségből kerül ki. Nézz csak utána ! Diszkrimináció ez ?
Ugyan. Mindenkinek joga van megtanulni németül, angolul vagy éppen magyarul.
Éppen ezt próbálom egy ideje magyarázni ! Az igazi diszkrimináció maga Schengen. A fejlett országok tele vannak diszkriminációval. (Tudtad pl., hogy Japánban most fogják eltörölni azt a törvényt, ami alapján a 3 hónapnál hosszabb ideig az országban tartózkodóktól automatikusan ujjlenyomatot vettek ? Aki nem volt hajlandó, azt 48 óra alatt kizsuppolták.)
Ellentmondásosnak tartom azt az érvelésedet, hogy egyrészt "A diszkimináció, akármilyen nemes jelzöt rakunk elébe, diszkrimináció marad", másrészt meg "Gondolkozz légy szives az EU országok fejével...Fognak arra precedenst teremteni, hogy egy EU -n kivüli ország lakosságának jelentös része beszivároghasson".
Abban egyetértünk, hogy mindenféle diszkrimináció megkérdőjelezendő. A minket körülvevő világ játékszabályai azonban ellentétben állnak ezzel a szemlélettel.
Mindezzel együtt, jogilag természetesen nem szabad az alapján különbségeket tenni, hogy ki milyen származású, stb., de egy ország figyelembe vehet nemzeti és egyéb érdekeket pl. a munkavállalási, vagy oktatási/képzési kritériumok kidolgozásánál.
Az ilyen jellegű intézkedések sokkal kevesebb konfliktust jelentenek a szomszédos országokkal, illetve kevesebb gyanakvást az EU-ban mint bármilyen állampolgárság bevezetése, vagy akár csak annak emlegetése. (Ezt az állampolgárság ügyet az EU-polgárok egyszerűen nem értik, csak azt, hogy valamiféle gyanús manipulációról van szó.)
Az általam példaként említett "munkavállalási feltételek" viszont jól ismertek, persze az EU esetleg ezt is ellenezni fogja (bár ők nem igazán az aránylag kisszámú magyarságtól félnek).
Mindehhez hozzátenném még azt is, hogy egy esetleges EU csatlakozásig szerintem még legalább 5-6 év (ha nem több) áll előttünk, bőven lesz idő a játékszabályok kidolgozására.
Ha viszont a határokon túli magyaroknak adandó állampolgárságot kezdik emlegetni felelős politikusok, akkor valószínűleg még (nagyon) sokkal több idejük lesz gondolkodni.
Természetesen az én meggondolásaim lehetnek szubjektívek és ostobák, éppen ezért vetettem fel, hogy nálam okosabbak szedjék darabokra és cáfolják meg őket. A probléma viszont szerintem is létezik, és előbb-utóbb valamilyen megnyugtató megoldást kell találni rá.
Feltételezem, hogy az állampolgárság ötletét Te is ellenzed.? Neked milyen javaslataid lennének ?
Üdvözlettel,
K.
Előzmény: HitetlenTamaska (49)