Omar Khajjám Creative Commons License 2021.03.14 0 0 389714

Nem keverem össze, nagyon is tudom, mi a kettő közötti különbség.

Azzal egyet is értek, hogy az ókor és a 20. század között volt egy elég hosszú időszak, amikor még a legnagyobb elmék sem tudták azt, "hogyan kell". Ennek is megvolt az oka.

 

"Én ma össze tudnék állítani egy működő gőzgépet, sőt, egy használható szikratávírót, működőképes, sőt, nagyon pontos ingaórát azokból a nyersanyagokból, azokkal az eszközökkel (bár előbb szerszámokat is készítenem kellene), amelyek mondjuk az ókori Rómában vagy Görögországban már elérhetők voltak. Az egyiptomi óbirodalomban már lennének ezzel gondjaim"

 

Arra is vannak utalások, hogy ennek ellenére ismerték a gőzgépet és a kúpos fogaskereket.

Előbbit nem használták elterjedten, mivel tényleg nem voltak olyan technika birtokában, ami a tömeggyártását lehetővé tette volna, ui. az a technika, ami egyáltalán a magasabb szintű dolgokat részben adta, csak nagyon korlátozott mértékben volt meg. A technikai kultúra, amit egy sok tízmilliós szigeten fejlesztettek ki, nagyrészt elsüllyedt.

Miután csak a gyarmatairól maradt meg egy kevés bronzkori technika, ezt tudták valamilyen szinten reprodukálni...

 

Az egyiptomi halottkultusz és az egész hitviláguk arra épült, hogy tudták, hogy a test a halál után elenyészik, de a lélek tovább él, ennek rendeltek alá mindent.

Sosem szerettem az olyanokat, akik Houdinihez és Randihez hasonlóan meg szerették volna másoknak is mutatni, hogy mit is kellene gondolniuk.

Szép dolog a One Million Dollar Paranormal Challenge, de valaha komolyan vették-e azok, akik tényleg az alternatív oldalon parajelenségeket kutattak? Nem úgy tűnik.

(Érdekes az is, hogy akiknek tényleg sok pénzük volna ilyesmiket kutatni, azok nem nagyon mutatnak érdeklődést. Ők kb. a legnagyobb szkeptikusok.)

 

A legnagyobb baj történetesen az, hogy a paranormális oldalon az Uri Geller féle szélhámosokkal és fantaszta Egely Györgyökkel akarják igazolni, hogy mennyire illúzió az egész.

Bármennyire is el akarják hitetni egyesek, nincsen valódi párbeszéd a tudomány és az alternatívok között, még akkor is, ha az alternatívok uszkve 80%-a szélhámos. Túl sokan játszották már el a komoly párbeszéd lehetőségét, így látom, tkp. mindkét oldalon.

Ahogy minden bizonnyal az alkimisták 80%-a is ilyen szélhámos volt, a maradék 20% pedig beavatott, aki ismerte az elemeket, a fémeket, az átalakulásukat és az aranycsinálást is.

 

Egyébként Robert Sheafferrel értek egyet messzemenőkig:

"Conspiracies occur all the time. Organized crime is a conspiracy... there was a conspiracy to kill President Lincoln.... Real conspiracies do exist but not grand conspiracies [in which] The Masons are planning this, or there's always some shadowy group that you can't really point to or say who's involved."

 

Tudom, hogy mindenezek olvastán megint azt fogod gondolni, hogy légvárakat kergetek, és olyan képtelen dolgokban hiszek. Nem feladatom bárminek is a bizonyítása, nem is lehet egy ilyen fórumon.

Nekem csak annyi a feladatom, hogy másféle nézőpontokat is ismertessek.

 

"és ha teljesen biztosra még mindig nem is állíthatjuk, azért egyértelműen messze az a legvalószínűbb, hogy a világ teljes mértékben megmagyarázható racionálisan."

 

A "racionális" nem zárja ki a metafizikai magyarázatokat.

Tudom, hogy a fizikusok és Randi kizárták, de vannak olyanok, akik nem így gondolkodnak, és ők sem ködevők.

Előzmény: advocatusdiaboli (389699)