manta-z Creative Commons License 2021.03.14 -2 2 37885

Értem mire gondolsz.

Én talán annyiban árnyalnám a gondolatmenetet, hogy nem mindegy milyen rendszerről beszélünk. Talán olyasmi példát hoznék fel, hogy egy suzukival az autópályán 100-130-al akarunk menni és a bal oldali futóműben a nem rugózott tömeghez tartozó egyik csavart kicseréljük 10 gramm helyett 50 grammosra nem történik észrevehető változás, viszont ha ugyanezt a csavart egy forma-1 es autóban cseréljük ki amivel kanyarban mész 250-el akkor ott annyi lesz a változás, hogy lerepülsz a pályáról. Szerintem a hifiben is így van, minél inkább kispanoljuk az alapokat annál inkább a peremfeltételek kezdenek dominálni.

Sosem felejtem el egy cimborám mesélte, mikor egy integrált készüléket adott el, DAC+előfok, végfok. Egy házaspár volt és az úrral nyélbevágatott az üzlet utána rákérdezett, hogy nem hallgatnának-e meg egy jó minőségű S/PDIF kábelt. Némi hezitálás után belementek a kábel a készülék árának 1/3-át tette ki.

Hát nagy bajba kerültek.

Az eddig viszonylag passzív hölgy mondta ki, hogy hát ezt vedd meg hozzá mindenképpen, mert enélkül nem sokat ér az egész :)

Tehát azt mondanám, minél inkább "kommerszebb" egy készülék annál inkább nem lehet hallani pl egy kábel "hangját", de minél feljebb megyünk annál inkább elkezd(het) dominálni az összképbe.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (37882)