Tomsz85 Creative Commons License 2021.03.11 0 0 389379

Hú de érdekelnek a részletek. :) Hát konkrétan Mezőhegyesen a nagy része asszem felszíni vizekből megy. De ha felszíni vízbeszerzés aránytalanul nagy nehézségbe ütközik (értsd. messzebb van), akkor engedélyezik a talajvízből való öntözést, így van a vonatkozó törvényben. Nem linkelem be ide. 

90 előtt Magyarországon központi gazdaságirányítás volt, a mezőgazdaságban is, és nagyüzemek, egybefüggő nagy táblákkal, egy kezelésben. És mellé voltak nagy állami programok, úgy mint melioráció, öntözésfejlesztés, pénzzel megtámogatva (a mi falunkban az utódcég a mai napig üzemelteti a 70 valahányban megépült öntözőrendszert, szerencsére nem hagyták szétrohadni). Ez kedvezett neki. 90 után a körülmények megváltoztak, a kárpótlás és a privatizáció nem tett jót neki, az öntözés inkább visszaesett, azóta se érte el az akkori mértéket az öntözött területek nagysága. Most tesznek nagyobb pénzt öntözésre, pályázatos formában, de azért ez elég húzós dolog, lineárt 3 hektárra nem érdemes csinálni. Ha netán van egy nagy tábla, holnap kiveszi belőle valaki az 1 hektárját. Szóval nem halad olyan gyorsan. 

A drénezés is nagyon jó, a belvizes területekről frankón levinné a vizet. A meglévők karbantartás nélkül rég eliszapolódtak, az árkok, átemelők nagy része dzsumbuj. 

A kukoricának nagyon leegyszerűsítve meleg, tápanyag, víz kell. Meleg általában van, tápanyagot oda tudja tenni a gazda, a víz a macerás. 

Előzmény: zöldkomcsi: (389373)