fargo Creative Commons License 1999.10.18 0 0 2899
Urak,

nem vagyok egy nagy F1 szakértô, a vérnyomásomat is csak alig-alig dobja meg egy verseny, de amit ma láttam, az tanulságos volt.

Most vonatkpztassunk el attól, hogy ki a jobb pilóta, meg melyikük a nagyobb kötsög, nem errôl van szó, bár Ti olyan hatalmas hozzáértéssel bírjátok fikázni a kevésbé kedvelt versenyzôket, mintha lenne bármi fogalmatok is arról, hogy hogyan is kell elvezetni egy F1-es kocsit, na adj isten, hogyan kell vele kanyarban elôzni. Szerintem még a szagát sem nagyon ismeri itt senki, nemhogy a viselkedését...

Szóval szerintem a Forma 1 tulajdonképpen SPORT, és mint ilyennek, megvannak a maga szabályai. Az írott és íratlan szabályai. Ha valaki ez ellen vét, (akár szándékosan, akár szabálytalanul,) akkor húzzon el a retkesbe. Ne mondja nekem senki, hogy "gyártási hiba" egy légterelô elméretezése, köztudott, hogy itt mindent k...a pontosan mérnek.

És még csak most jönnek az íratlan szabályok. Az, hogy valaki úgy viselkedik a pályán, mint MS, az nemes egyszerűséggel sportszerűtlen, csapatérdek ide vagy oda. Ez nem feltétlenül a Schumacher hibája, inkább a sportágban eluralkodott etikátlanság és pénzhajhászat vezetett idáig. Kár. Mindenesetre botorság MS-t sportszerűnek nevezni azért, mert elengedte a csapattársát a jobb helyezés érdekében. Ez a sportsszerűséggel nem igen fér össze, maximum akkor, ha MS *nem indul el*, mert tudja, hogy ha ô minden tudását beveti, akkor nincs esélye a csapattársának. De MS a mai napon nem mint versenyzô szerepelt a pályán, hanem mint Hátramozdító -- az ellenfél hátramozdítója. Ezt én alapvetôen etikátlannak tartom, és szememben sokkal többet nyom a latban (negatív értelemben -- micsoda képzavar!), mint a Schumacher vezetôi tudása és brilliáns taktikai érzéke.

Ilyen elôzményekkel szerintetek mi várható a jövôben? Beszerelnek a kocsikba egy kis tartályt, amibôl megfelelô pillanatban az üldözô elé a betonra lehet engedni az olajat? Vagy a Ben Hurban látott pengéket szerelnek a felnikre? Az egész arra kezd hasonlítani, ahogy az ügyvédek növesztik a vastag bôrt a képükre -- csalfa mosollyal bújnak semmitmondó magyarázatok mögé, így takargatva a sennyet.

Én egyetértek azzal, hogy szükséghelyzetben bármilyen eszköz megengedhetô a siker érdekében, de ez inkább a háborúkra áll, nem a sportokra. Az autósportban ilyesminek nincs helye, irtani kellene. Hiába klasszis a Schumacher, a szememben csak egy kis genny, nincs helye az F1-ben.

Mikor hallottam a rádióban, hogy diszkvalifikálták a Ferrarikat, azt gondoltam, van isten. Maximálisan megérdemlik amit kaptak.