Mr Spock Creative Commons License 1999.10.17 0 0 443
Kedves Mike,

Szerintem ha sokkal fejletebbek (ezalatt technikat ertek elsosorban) akkor nekik nem jelentunk semmit.

Ez egyaltalan nem biztos. A nagy kerdes az, hogy mennyire gyakori az elet a vilagegyetemben. Eppen most, az Europa nevu Jupiter hold a figyelem fokuszaban all, mert a tudosok azt mondjak, hogy lehet hogy ott van elet. Nem, nem emberi elet, meg csak nem is rovarok, hanem esetleg mikrobak. Es MEGIS erdekli a tudomanyt. Jo, ez azert van, mert meg mi sehol es semmilyen eletet nem talaltunk a foldon kivul, de vegulis nem tudhato, hogy ha van akkor mennyire gyakori. Lehet hogy nagyon ritka, es lehet hogy egy intelligens FK reszere a Foldi elet nagyonis egyedi es erdekes, meg akkor is ha esetleg sokkal az o szintjuk alatt van.

Lehet, hogy mondjuk elleter szempontjabol a Jupiter sokkal szimpatikusabb.

Maga a Jupiter nem, hiszen gazbol van (:-). A holdjai esetleg.

Ha regen jartak itt, es erre ugye ott vannak a rajzok, akkor most miert nem?

Mert lehet, hogy ide jottek, itt voltak, kikutattak vagy megtudtak amit akartak es kesz. Miert nem megy az ember vissza a Holdra? Mert nincs semmi mas ami erdekelne. Odamentunk, megtudtuk amit akartunk, eljottunk es kesz. A Holdra mar csak teljesen gyakorlati okokbol fog az ember visszamenni, mint peldaul egy bazis felallitasa, vagy valami ilyesmi.

Az a bajom, egesz egyszeruen, hogy en csak emberi modon tudok gondolkodni, fogalmam sincs hogyan gondolkodnanank ok, mi volna szamukra a fontos, es mi nem.

Maga az a (lehetseges) teny, hogy utaznak a vilagegyetemben, feltetelez egy, az emberihez hasonlo kivancsisagot. Egyebkent, ha az ember is, es mas esetleges ertelmes lenyek is hasonlo (azonos?) modon jottek letre (teljesen mindegy, hogy mi volt az a mod), akkor meg az is konnyen elkepzelheto, hogy FK lenyek nem radikalisan masok mint amit mi a foldi eletbol ismerunk. Es ebbe az elmeletbe akarmi beletartozhat, hiszen ha egy isten teremtette az elolenyeket, vagy ha azok evolucio utjan jottek letre, akkor IS, lehet egy hasonlosag. Es ha az ugynevezett "panspermia" igaz (az elet TERJED(T) mint egy "fertozes", akkor IS igaz lehet). Persze ez nem azt jelenti, hogy mashol is ugyanilyen emberek leteznek, csak egy koncepcios hasonlosagot feltetelezhetunk.

Egy biztos, az Isten irgalmazzon barmilyen letformanak, ha egyszer kijutunk a vilagurbe, mar ugy istenigazabol.

Hat igen, ez egy potencialis problema. De persze az is elkepzelheto, hogy az elso oriasi "pofon" utan, amit esetleg az elso agressziv urhajosok fognak kapni, az emberiseg talan atmegy ovatosba.

Felek attol, hogy nem a Star Trek fele potenciallal rendelkeznenk, hanem inkabb StarWars-szossal.

Es ha jol megfigyelted, meg a Star Trekben IS, tobb mint az esetek feleben, a Kirk fele banda vegulis elpusztitotta az idegent akivel (akikkel) talalkoztak. Meg Picardek is sarosak voltak sokszor. DS9-ban meg aztan allando haboruzas megy.

bolygok egyuttallasa. Jaj! Ez kabe olyan mint a csillagok egyuttallasa. Jo mondjuk kozelebb vannak, de nem hiszem, hogy ilyen mervu hatasokra lennenek kepesek.

Persze hogy nem. Ez a bolygo-egyuttallas egy nepszeru ijesztgetesi formaja a "vilagvege jon" csoportnak. A Nap gravitaciojahoz kepest ezeknek a bolygoknak a Foldre hatott gravitacios huzasa elhanyagolhato.

Gabor

Előzmény: Mike (442)