F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.10.15 0 0 371
A pénz nincs meg, helyette az államtitkár "reménnyel kecsegtet"

A roma program hiányzó forintjai



A minisztériumok korábban mintegy 3,5 milliárd forintot szántak a középtávú roma intézkedési csomag végrehajtására, a jövo évi költségvetés tervezetében viszont szinte a nyomát se látni az ígért összegnek - jelentette ki újságírók kérdésére Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki kedd délelott részt vett a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának ülésén.

A kormány az idén fogadta el az új roma programot. Farkas Flórián a nyáron, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfovel, bizakodóan nyilatkozott: minden idok legsikeresebb cigánypolitikai találkozójának nevezte a konzultációt, és úgy vélte: a kabinet csakugyan javítani kíván a romák helyzetén. Idoközben Dávid Ibolya igazságügy-miniszter vezetésével létrejött a cigányügyi tárcaközi bizottság, ez a testület a felelos a roma program végrehajtásáért.

Farkas Flórián most attól tart, hogy a cigányság szempontjából minden idok legdiszkriminatívabb költségvetését készül elfogadni a parlament. A roma elnök újabb találkozót kér a kormányfotol: szeretné felhívni a figyelmet, hogy ilyen anyagi feltételek mellett nincs esély a cigány intézkedési csomag megvalósítására.
Teljes cikk: Népszabadság, 57. évfolyam, 239. szám, 1999. október 13., szerda

Kisebbségek szavazati jog nélkül
Hende Csaba az elozo koalíciót teszi felelossé a kialakult helyzetért

Hende Csaba, az igazságügyi tárca államtitkára nem tartja lehetségesnek, hogy a kisebbségek még ebben a választási ciklusban szavazati jogot kapjanak az Országgyulésben. Szerinte az elozo koalíciót terheli a felelosség, hogy a kétharmados parlamenti többség birtokában sem sikerült megoldania a kisebbségek képviseletét. Ami a középtávú roma intézkedési csomagot illeti, Hende reméli, hogy lesz pénz a program végrehajtására.

Az Országos Cigány Önkormányzat a napokban közleményben kifogásolta, hogy a jövo évi költségvetés tervezetében nem találni a középtávú roma intézkedési csomag végrehajtásához szükséges tételeket. Hende elmondta, hogy a miniszterelnök személyes kérésének eleget téve kimutatás készült arról: a következo évben mennyi pénzre van szükség a program teljesítéséhez. Végleges adatok még nincsenek: a kisebbségi hivatal számítása szerint jövore legalább 2,9 milliárd forintot kell fordítani e célra, a tárcák költségvetésébol pedig ennek az összegnek mintegy a harmada, egymilliárd forint hiányzik. Az államtitkár remélte, hogy - részben az Európai Unió segítségével - sikerül eloteremteni a pénzt. Hozzátette, hogy a nemzetiségi vezetok és a PM egyetértésével várhatóan átcsoportosítások lesznek a kisebbségek költségvetésében. A módosítás lényege, hogy a helyi kisebbségi önkormányzatok a tervezettnél kevesebb, az országos önkormányzatok több támogatást kapnak.
Teljes cikk: Népszabadság, 57. évfolyam, 241. szám, 1999. október 15., péntek

Tisztelettel,
mint fent