nyman Creative Commons License 1999.10.15 0 0 26
Hat az viszont egy kerdojel, hogy azt, hogy ervenyesulni tudjal kinek kell megtanitani. Szuloknek? Oskolanak? Extra tanfolyamnak? Sajat magadnak?

Van egy mondas (mar egyszer elsutottem), miszerint 1 magyar mernok = 10 nemet mernokkel, de 10 nemet mernok = 100 magyar mernokkel. Ez a nem matematikai keplet valami olyasmit sugall, hogy egyeni lexikalis tudasban nem panaszkodhatunk, de mikor csoportba kell dolgozni, akkor az mar nehezebben megy.

Amit nemzetkozi osszehasonlitasba olvastam a magyar oktatasrol (Newsweek(?), az roviden ugy foglalhato ossze, hogy a kozepiskolaig nagyon jo szintu az oktatas (mar nem emlekszem pontosan, de 40 orszagbol valahova az elso tiz koze sorolt minket, de megelozott Romania es Csehorszag) viszony sok Ny-Eui orszagot hagytunk le. Ja nem emlekszem mar mi volt az osszehasonlitas alapja.

A felsooktatasba viszont mar valahol csak a kozepmezonyben voltunk. Itt sok Ny-Eui orszag volt elol. Aminek az okat az felsofoku oktatatas megfelelo technikai ellatotsagaban es az oktatas normalis finanszirozasaban is latom. Mo-n ugye sok helyen az oktatok majdnem a sajat zsebpenzukbol vasaroljak a nyomtatoba a papirt.

Svedorszagban az a kurzos, amire en jarok az viszont megfeleloen el van latva. 20 diakra jut 9 Pentiumos szamitogep, lezernyomtato, scanner, videoprojektor, a prezenteciokhoz, kamera ISDN-vonal a videokonferenciahoz. A terembe 24 oran keresztul be lehet menni.
Bocs ha hosszu voltam
nyman

Előzmény: Lux (13)