Luis72 Creative Commons License 2021.03.07 0 1 15622

Nagyon elmentünk abba az irányba, hogy igyekszünk minden jogosan egyszerűsíteni de sajnos már nem lehet. Alapban én is a legegyszerűbb megoldást preferálom én is.

De annyira megváltoztak az új építésekre vonatkozó elvárások, hogy nem lehet már 100nm feletti épületnél zónaszabályozás nélküli rendszereket építeni.

 

Így nem gondolom, hogy elhibázott az aki már most is eleve zónaszabályozással is optimalizálja a rendszerét.

Aki meg ezt nem akarja elfogadni annak pedig sok sikert hozzá.

Nincs könnyű helyzetben sem a gépész sem a megrendelő, mert nem tudja mit válasszon.

Nekem sok hőszivattyús gépész van a környezetemben, akik szinte mind panaszkodnak, hogy nem igazán jók az olcsóbb rugalmatlan gyári megoldások és folyamatosan küzdenek a rendszerekkel emiatt.

 

 

 

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

 

3.2. A hőtermelő szabályozása

Ha egy épületben az egy rendszerről ellátott fűtött alapterület 100 m2-nél nagyobb, központi időjárásfüggő szabályozás alkalmazása kötelező, ez alatt javasolt. A kazán előremenő vízhőmérsékletét a szabályozás a külső hőmérséklettől függően a szabályozási görbe szerint állítja be.

4. A fűtési rendszerre vonatkozó előírások

4.1. *  Helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás

Új fűtési és hűtési rendszer létesítésekor az új épületeket olyan önszabályozó készülékekkel kell felszerelni, amelyekkel minden egyes 12 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségben önállóan szabályozható a hőmérséklet. Meglévő épületek esetében az ilyen önszabályozó készülékeket a hőtermelők cseréjekor kell beszerelni, ha azok a hőszállító és hőleadó rendszer átalakítása nélkül beépíthetők. Ha az épületben több eltérő tulajdonú épületrész található, javasolt az épületrészenkénti hőmennyiségmérés vagy költségmegosztó készülékek alkalmazása.