Hoaxvadász Creative Commons License 2021.03.04 -5 1 15152

< Lásd az egyik legújabbat, Avi Loebet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157462745&t=9000303>

az, hogy Loeb mit vizionál az Oumuamua kapcsán földönkívüli életről/civilizációkról, az nem jelenti sem azt, hogy 60 év múlva a mai cikkek is érvényüket vesztik, sem azt, hogy valóban léteznek  földönk kívüli civilizációk a naprendszerben.

IDEGEN LÉNYEK, KŐSZIKLÁK ÉS AZ A BIZONYOS HARVARDI CSILLAGÁSZ

"Összességében Loeb céljai, a SETI, a más csillagok körüli intelligencia és technológia jeleinek keresésére fordított erőforrások kibővítése, jó céloknak tekinthetők. Úgy általában, az új, úttörő, szokatlan gondolatok bedobása és megvizsgálása szintén jó cél. Az igazi probléma a megvalósításnál jelentkezik. Loeb egyszerre tekinti magát a terület messiásának és áldozatának. Szerénységet és kisebb egókat követel, miközben reggeltől estig interjúkat ad, amikben a saját könyvét reklámozza. A bizonyítékok tiszteletét és a szép hipotézisek kritikusabb kezelését veti a fizikusok szemére, miközben ő maga egy másik civilizáció által elhagyott napvitorlást körít egy apró, halvány pötty köré az égen. Ahogy Ethan Siegel, a Forbes csillagász szakértője is írja

„Loebnek, ahogy mindannyiunknak, jogában áll a karrierjét és hírnevét bármilyen ügy érdekében feláldozni”. 

De a sagani elv, miszerint rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat követelnek, nem véletlenül vált a tudomány standardjává. Egy apró, halvány pötty az űr messzeségében még nem jele idegen civilizációknak. Legjobb esetben is csak egy érdekes lehetőség, egy repülő WOW!-jel, ami önmagában nem elég bizonyítéknak, de hajtóerő ahhoz, hogy tovább keressünk, hátha legközelebb már felkészültebbek leszünk. Csak elég szerénynek kell lennünk ennek felismeréséhez. "

Előzmény: Schenouda (15148)