Capris Marci Creative Commons License 2021.03.03 0 0 18338

Sziasztok!

 

Vettem egy hővisszanyerős központi szellőztető berendezést és tervezgetem, hogy hogyan tudom a csövezést kivitelezni.

Nagyon sokat olvastam vissza a fórumot, már nagyon sok hasznos infó birtokában vagyok. :) 

 

Két fő kérdésem volna, örülnék, ha tudnátok tanácsot adni:

1. E-gerendás, betonkefnis födémes, földszintes családi ház padlásterében vinném a légtechnikai csöveket. A nagy kérdés a betonkefni átfúrása. Az odáig rendben van, hogy lehetőleg gondolom két kefni találkozásánál érdemes megfúrni, így nem fog összeszakadni. Mindenképp állványos koronafúró kell hozzá? 

Nagy fejtörést okoz, hogy hogyan lehetne a külső falakhoz közel fúrni. A tetőnk elég alacsony szögű és az állványos koronafúrót a padláson csak sokkal, akár 2 m-el beljebb tudom csak elhelyezni a tető lejtése miatt. Ilyen esetben valahogy a szobából kellene fölfele fúrni. 

Mit javasoltok?

 

2. Megpróbálkoznék azzal, amivel már biztos többen próbálkoztak, hogy a hagyományos split klímát belevezetném a rendszerbe. Így nyáron a befújt ágon lenne plusz hűtés és párátlanítás. Tudom és értem, hogy nem lehet ezzel nagyot hűteni, de mégsem mindegy, főleg talán a párátlanítás miatt. Más klíma nincs a házban, nem vagyunk nagy klímások. Erre milyen elfogadható, sufnituning megoldások vannak? Dobozoljam körbe a beltéri egységet és fújjam át rajta a levegőt? (így hogyan állítom a távirányítóval?) Vagy inkább direktbe csatornázzam be a beltérit külön a beszívó és kifújó részeken? 

 

Köszönöm a válaszokat!

 

Marci