fgondnok Creative Commons License 2021.03.01 0 3 71395

Sziasztok!

A csat, sarok, pólya, eszmefuttatásból, szerintem a pólya lehet a feloldás:

"csak természetesnek találhatjuk, hogy királyaink Ausztria pénzerejét is igénybe vették úgy e város felépítése-, mint egyáltalán a győri végvárak őrségének fenntartására is. Az e címen adott segély ezóta állandó rovatot képez az alsó-osztrák-tartományi rendek költségvetésében; sőt Miksa kit-, pl. 1568. tavaszán a felső-ausztriai rendektől is 17,000 frtot kér Győr erősítésére."

                                                     

Nézetem szerint az osztrák pólyával azt akarták kifejezni, hogy alsó, és felső ausztriai rendek is finanszírozták az építkezést. Ráadásul 1568-as évszám is passzol a téglához is, meg a felső-ausztriai rendek finanszírozásához is.

Ez esetben Eck -nek csak annyi a része benne, hogy az ő főkapitánysága alatt készültek.

Viszont a várbástyát ábrázoló, a tetején az E betűvel, kétség kívül az őhozzá köthető, pláne úgy, hogy

"A Duna-bástya (másképp Salm-bástya)”.

Az is felmerült, hogy sok található a csatos téglából, tehát más is készíttethette Ecken kívül. Természetesen ennyi idő távlatából nem lehet kizárni ezt sem, de mivel Eck 1560-tól 1574-ig viselte főkapitányi posztját, ami 14 év, folyamatos építkezésben. Hosszú idő, sok tégla.

1561-ben csak egy hónap alatt, 2.400.000.- téglát készítettek a győri várhoz! Hihetetlen! Egy hónap alatt! Ha csak 6 hónapig gyártották 1561-ben az akkor is 14.440.000. db! Szorozva tíz egynéhány évvel, szóval sok készült a pólyás téglából. A csatos mégis jobban hangzik, még ha pólya is! :)