Nem kell marhahús bele, mert Szögeden sem raknak bele (szerintem), https://www.youtube.com/watch?v=CVT0HRjYC5Y
így én sem gondolom, hogy fontos. Ha jól tudom, csak az érett húsokat (koca) válogatják hozzá, de a recept elvileg írja!
Ami a fontos szerintem a savanykás utóízhez, az a szegfűbors. Tavaly leteszteltem a sima hagyományos szalámin, mert eddig soha nem mertem bele rakni, nehogy elbasszam az éves töltést, de brutális lett az eredmény. A nyers kolbász sütésekor elsőre fura a szegfűbors, de a szalámit nagyon brutális módon változtatja meg, így a kolbászhoz nem ajánlom.
Nekem a fontos, hogy a lányom Pick familia harmónia nevű szalámit eszi csak meg, az itthonit nem, de tegnap nagy nehezen megkóstolta és ízlett neki, pedig még nincs megérve, de nem bírtam kivárni, így egyet megkezdtem. Nekem is nagyon ízlik, de tényleg még nincs érett állapotban. De mondhatom, hogy elég jól közelít a bolti szalámikhoz.
Ami fura, hogy a textúrája az nem olyan, mert ugye itt darálva lett a hús, nem tépve és nem fagyasztott állapotban.
TÉLI szalámi
konyhasó 0,24
salétromsó 0,025
porcukor 0,05
örölt szegfüszeg 0,025
reszelt szerecsendió 0,025
örölt gyömbér 0,025
örölt feketebors 0,03
friss fokhagyma pép 0,03
őrőlt kömény 0,015 (ÉN nem raktam)
marha színhús, comb -lapocka 2,5 kg
sertés hús, comb-lapocka 7,5 kg
bélátmérő mm-ben 65
daráló lyuk átmérő 3mm