eomer Creative Commons License 1999.10.13 0 0 5
Hmmm. Szép elmélet. Olvastad Wilbur Smith könyveit? Igaz, kalandregények, de az összes Afrikával kapcsolatos ismeretemet onnan szedtem fel. Nem csak szórakoztat, tanít is.

Nekem úgy tűnik, hogy Afrika más világ. Teljesen más értékrenddel és mentalitással. Tehát nem olyan egyszerű a dolog. Addig, amíg dicsőség náluk sok gyereket szülni, minél több derék fiút, addig mesélheted nekik, hogy ne k....féljenek annyit. Fognak.

Tudod, az ilyen elméletekről a Colgate (vagy Blend a Med?) egy elhibázott reklámja jut az eszembe. Indiában mutatták be nagy dérrel-durral, a fogak fehérségére kihegyezve. És bemutatták, hogy milyen megvetendő a sárga fog. Egy olyan társadalomban, ahol csak keveseknek adatik meg, hogy sárga lehessen a foga (azt hiszem, a bétel dió rágásától), azoknak, akik nagyon gazdagok. Indiában minden ember arra vágyik, hogy sárga legyen a foga.

Nem hiszem, hogy a fejlett nyugati világ normáinak Afrikára való ráerőltetése eredményt hozna. Lehet, hogy a másik út járhatóbb? elborzadok, ha arra gondolok.

Én sajnos nem tudok ebben a kérdésben okos lenni. Mint ahogy a cigányokkkal kapcsolatban sem. Csak azt érzékelem, hogy baj van. Nagy baj, ami előbb-utóbb (és inkább előbb) robbanni fog.

Előzmény: I. Blasius (3)