naiv_ Creative Commons License 2021.02.28 -2 3 1307

1. Milyen fizikai képzettséged van? 
2. Nem a tekercs "rántaná" magával a mágnest, hanem a mágnes a tekercset (ezt is írtam, tudod, klasszikusokat pontosan...)
3. Newton hatás-ellenhatás elve a dinamika egyik alapja. És bizony ez is ide tartozik.

Valahol megtaláltad a Lenz törvényt(örülök neki), de ez kevés. A törvényeket nem tudni, hanem alkalmazni tudni - kell. Amikor a Lenz törvény értelmében az indukált áram az őt létrehozó változást (a mozgó mágnest) fékezi, akkor rá ugyanakkora gyorsító erő hat, ami a tekercset a mágnes után mozdítaná, ha nem lenne a hangszedő testéhez, a hangszedő a shellhez, az pedig a karhoz stb. rögzítve. Így viszi át a rezgést (az elektromágneses folyamatból származót) a tekercsre(ha zárt). Szép dolog a fizika - de az nem vers, nem biflázni - megérteni kell. 

A középiskolai, emeltszintű fizika (de a normál is) sokaknak már sok... Az egyetemen - leszámítva az atomfizikát, meg egy-két speciális dolgot - ugyanazokat a dolgokat tanítják, csak emelt szinten, magasszintű matematikával megtámogatva - ezért aki érti a középiskolai fizikát az legalább jelenség szinten érti ezeket a dolgokat. Itt elég lenne jelenség szinten (ok-okozat), de az kellene...

Előzmény: btamas70 (1304)