Eolomea21 Creative Commons License 2021.02.27 -1 3 5943

>>>"Észrevettétek, hogy az Orionon mindig a teljes személyzet szolgálatban van?"

 

Elhangzik (Az invazio epizodban), hogy vagy harminc napja vannak mar uton - mig az epizod egy szuk oras. Vagyis - dramaturgialag helyesen - mi azokat a perceket latjuk, ahol eppen tortenik valami. Es a kritikus helyzetekben az egesz szemelyzetnek szolgalatban kell lenni.

 

 

>>>" Semmi pihenés, nincs váltás."

 

Nem igy van. Mar az elso epizodban McLane lepihenni indul, amikor Atan feltartja azzal, hogy MZ4-rol nem kapnak jelet. Vagy egy masik epizodban McLane kiosztja, hogy pl. Marionak mikor kell pihenore menni.

 

 

>>>> "Van egy rész ,ahol vlami megrázza/dobálja az űrhajót. McLane meg alig bír talpon maradni. Szinte mindig állva irányít. Á, nem bekötve, ülésben."

 

Mas filmbeli urhajokban is sokszor allva dullongelnek, ha pl. tamadas eri oket. En lattam par szaz Orionhoz hasonlo TVs SF epizodot - es egyikben sem kotottek be magukat.

 

Egy kritikus helyzetben intezkedo [hajo- vagy urhajo-] kapitany pedig nem biztos, hogy a sajat biztonsagaval torodik elsokent - foleg, ha az a veszhelyzet hirtelen all be (mint az emlitett peldaban.)

 

 

>>>>"Másik: Harc a Napért. Hol lehet a Króma? Ha a Naprendszerben, akkor minek költöztek az akkor még fagyos bolygóra. Ha másik csillag körül, akkor miért a Napot izzítják be?"

 

A Kroma a [film keszitese idejen meg felfedezetlen] Kuiper-ovben helyezkedik el, vagyis a Naprendszeren belul, de a bolygokon tul helyezkedik el.A Kuiper-ov legozelbbi egitestje a Pluto (pontosabban: a Pluto-Charon paros.) NASA New Horizons szondaja nemreg haladt el egy meg tavolabbi ilyen kisbolygo mellett. Elemeletileg nagyobb, bolygo-nagysagu egitestek is nyuzsoghetnek ebben a tersegben.

 

A Naprendszer hatara ugyanis kb. 1,5 fenyevre van - amibol a bolygok paranyi reszt foglalnak el. (Viszonyitaskent: a Neptunuszig vagy 5 orat utazik a feny a Naptol.)

 

Ahogy a kromai fonokno elmondja, egy mesterseges nap melegitette oket addig, de az mar kihulofelben van. Ezert kezdtek "futeni" a Napot.

 

Az, pedig, hogy fagyos teruletre miert koltoznek emberek, azt ugyanigy meg lehetne kerdezni a sok millio foldi lakostol is, akik Sziberiatol es a kanadai eszaki teruleten elhelyezkedo vasorosoktol, a Himalaja magas hegyei kozott meghuzodo falvakon keresztul, a Deli sarki kutatoallomasokig nepesitik be ezeket a zord foldreszeket.

 

 

Előzmény: beauvois (5940)