mmormota Creative Commons License 2021.02.27 -2 1 2547

Interferenciához koherencia kell. Összevissza hullámhosszú objektumok nem rajzolnak ki egybeeső mintázatot. Az elektronok hullámhossza a sebességük leánykori neve. Összevissza sebesség az ugyanaz mint összevissza hullámhossz.

 

Vagyis ha elektronokkal megfigyelhető interferenciát szeretnél, akkor meg kell oldanod, hogy kellően hasonló legyen a sebességük.

 

Minél pontosabban ismered a sebességüket, annál kevésbé a helyüket. A hullámfüggvénynek van egy alapvető tulajdonsága, ami a hely/sebesség vizsgálat esetén éppen egy jól elképzelhető formában jelenik meg. Más vizsgálatok esetén meg máshogy, nem mindig ilyen jól szavakkal leírható formában.

 

A két rés kísérletben a van interferencia / nincs interferencia két állandósult eset, amit időfüggetlen hullámegyenlettel könnyen le lehet írni. Az a naiv ötlet viszont nem megy, hogy takarjuk be egyik rést, akkor hirtelen az egész rendszert egy másik peremfeltétellel írhatjuk le, abban nincs interferencia, egyből eltűnik az ernyőről, kész az ftl rádió.

 

Ha változik a rendszer, akkor a kvantumrendszer időbeli fejlődését kell leírni, ami sokkal körülményesebb. Elég sok esetre kidolgozták, éppen a kvantumradír kísérletek miatt. Mindig az lett az eredmény, hogy nem történik ftl információ terjedés.

 

Nagyon érdekesen jelenik ez meg az entangled fotonos kísérletekben. A pár egyik tagja már rég elérte a detektort, míg a másik (az idler) még úton van, és be lehet tenni ezt-azt az útjába. A már beérkezettek már detektálva vannak, azt lehetne gondolni, hogy teljesen és tökéletesen semmi közük nem lehet ahhoz, ami később az idlerek detektálásánál derül ki. Pedig van nekik, és ez ki is derül, mikor összevetik a detektált idler adatokkal. Csak az a gond, hogy ez csak az idler adatok birtokában derül ki. Amíg azok be nem érkeznek, semmi módon nem nem lehet kinyerni az adatokból, hogy hogyan manilulálták az idlerek útvonalát. Vagyis a beérkezett idler adatok birtokában látszik, hogy az idler útvonal manipulásása valóban belekódolódott a primerek adataiba is. Csak ezt a belekódolt dolgot nem lehet kinyerni az idler adatok nélkül. Vagyis idő sorrendben a primer detektálása utáni módosítás az  idler útvonalban bekódolódott a detektált primer adatsorba. Ha tetszik, megtörtént a jóslás. Csak sajnos igazi delphoi jóslat - nem lehet érteni, amíg meg nem érkeznek az idler adatok. Akkor viszont kiderül, hogy a jóslat korrekt volt. :-) Csak nem ért semmit. 

 

Ugyanaz a dolog jelenik meg más, nehezebben elmondható formában, mint a hely/sebesség esetén. Egy alapvető tulajdonsága a kvantumrendszernek, amit érdekes módon az axiómákból is levezethető.

 

Vagyis olyasmit is leírnak a kvantumelmélet axiómái, amiről nem tudtak, mikor kitalálták az axiómarendszert. Ami viszont jól mutatja a matematikai modellezés erejét. Nem egyszerűen mintát illeszt meglevő ténykre, hanem olyat is mond, amiről először még nem tudtak, de később a kísérletek igazolják, hogy tényleg jó amit előre jelez.

Előzmény: Doky586 (2537)