BZoltan Creative Commons License 2021.02.27 0 0 85095

Minden szén alapú organizmus aminek növekszik a térfogata az szükségszerűen széndioxiot köt meg. Vagyis ha ma elültesz egy fát akkor ameddig az a fa növekszik addig mindenképpen köti meg a levegő széndioxid tartalmát. Tehát nem pusztán az anyagcseréje az amivel CO2-t köt meg, hanem a növekedésével. Amire te utalhatsz az a tévhit, hogy a fák széndioxidot lélegeznek be és oxigént lélegeznek ki :) Ez az ami azért nem igazán így meg.

 

De egy hektár nemesnyár erdő, 25 éves korában úgy 230m3 fakészletet vagyis cirka 100-150 tonna fát jelent. Vagyis ez a 100-150 tonna fa konkrétan kötött széndioxid. Vagyis ha veszel  10 hektár szántót és azt beülteted nyárfával akkor azzal 25 év alatt lekötsz annyi szenet amennyi 1000 tonna fához kell.

 

Nem vagyok erdész sem biológus, de aki jobban ért hozzá az tud adni pontos számításokat erre.

 

 

Történelmileg nézve két nagyobb periódusa volt az emberi civilizációnak amikor nagy mennyiségben küldtük ki a légkörbe a bioszférában kötött széndioxidot. Az első az a korszak volt amikor belaktuk az egész bolygót és szépen felégettünk magunk előtt mindent. Ekkor irtottuk ki a nagy emlősöket úgy, hogy lényegében  mutatóban is alig hagytunk belőlük. De sajnos 30-40 ezer évvel ezelőtt még nem volt Greenpeace és nem tüncikézett senki a környezetpusztítás ellen. Erről a korszakról nem szokás sokat beszélni, mert nem illik a narratívába, miszerint az modern civilizáció a gonosz. Pedig a helyzet az az, hogy nem a modern civilizáció a gonosz, hanem úgy általában az emberi faj... ennek tükrében pedig érdekes gondolat, hogy akkor van-e esélyünk megjavulni. Én szkeptikus vagyok...a gyerekeim is mindig megígérik, hogy rendesek lesznak, aztán...

A másik korszak amikor kivágtuk az összes erdőt pedig a köztudomású iparosodás ami még ma is tart.

 

Ami persze fix, hogy a Carbon korban lekötött széndioxidot amit elégettünk az iparosodás oltárán már soha nem fogjuk visszapumpálni a föld alá és annyi szenet megkötni erdővel sem igazán életszerű. De a klímaváltozásra némi féket azért tudnánk rakni. Az általam olvasott cikkekben úgy 1 milliárd hektár újra erdősítése már hatással lenne.

Előzmény: naivkezdo (85094)