Repülőrepülőgép Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 21773

Úgy érezzük, hogy igazságtalanság történt. Láttuk a videót félidőben, kicsit túlzás volt a piros lap. Nagyon komolyan felkészültünk, de a kiállítás mindent megváltoztatott. Mindent megtettünk, hogy nyílt maradjon a párharc, nem lehetetlen a továbbjutás" – mondta az Atalanta csatára, Luis Muriel."

 

 

 

 

 

Kicsit túlzás? Miért is? 

 

Mert a kérdés; volt szabálytalanság, vagy sem? Mert a kicsit szabálytalan, a kicsit lökte fel az – szerintem – nem ítélkezési kategória ez esetben sem.

Sokszor visszanéztem; a gólhelyzetben kitörő csatár megtolta a labdát és az ütemet vesztett védő – akinek akkor már esélye sem volt a szabályos szerelésre – egyszerűen felborította. Miért? Mert már csak így látta megakadályozhatónak a gólszerzést! Mi ez? Szándékos szabálytalanság! A játék tönkretétele!

 

És itt kezdődnek a bajok; pl szabad e a játékvezetőnek "belenyúlnia" a mérkőzésbe? Hogy ez mekkora baromság? Azért van ott, hogy a szabálytalanságot az előírt mértékben megtorolja a vétkesen!

 

Más.

Sokszor elhangzik; ilyenért nem szoktak tizenegyest adni! Miért is? Mert szabadrúgást igen, de tizenegyest nem?

 

Vagy; "megadható volt"! Mi az, hogy megadható? Vagy igen, vagy nem! De nem is-is!

 

Vagy a " taktikai szabálytalanság " gyakorlata és megitélése is ebből ered! Mi is az a taktikai fault? Amikor a védőnek semmi esélye nincs a szabályos szerelésre, ezért szándékosan szabálytalankodik! Ami megtorlandó! Lenne. De mára a szándékos szabálytalanság bocsánatos bűnné szelídült. Pedig szöges ellentétben áll a játék szellemével!

Na jó, kap egy szabadrúgást a vétlen csapat a félpályánál. És? Az üzleten csak a vétkes csapat nyer! Mert megakasztotta az ellenfél támadását, mert visszavonhatta, rendezhette a védekezését! A szabadrúgás ez esetben kifejezett jutalma a vétkesnek!

 

Szeretem a focit. Az offenzíva szórakoztat; képes e a támadó csapat gólt szerezni? Bebőrözni a védőt? Valami új trükköt kieszelni? 

De az már sokat levon a látvány értékéből, ha a védők hmmm  harcos hozzáállása következtében csak a férfias küzdelem marad. A mezrángatás, a felrúgás, a kézzel lökés, melyek egyre inkább a férfias küzdelem megengedett eszközei!

Amit segít a játékvezető törekvése is, mert sárga lapok nélkül akarja " lehozni" a mérkőzést és nem akar belenyúlni!

Pedig a sárga lappal kitörölheti a s...t! Kb annyit ér, mint a hajdanvolt búcsúcédula! 

 

Mostanság a szabálytalanságok döntő hányada szándékos! Ami sajnos többnyire megtorlatlan marad! 

Mert egy szabadrúgással semmi nincs elintézve! Szerintem.

 

Csak szándékos szabálytalansággal volt képes megakadályozni az ellenfél gólszerzését? Akkor viselje a következményeit!