Koldustelkek Creative Commons License 2021.02.22 0 0 85000

Az nem kérdés, hogy nem egy csapásra terjedt el a filoxéravész után. A 30-as években azonban Csopakon és Badacsonyban is a legfontosabb fajták közé tartozott már. A Georgikonon van egy régi adatgyűjtemény, amely 1930-ból vagy 1932-ből tartalmaz település szerinti bontásban információt arról, mely egyes fontosabb fajtákból melyik településen mennyi hektár van. A furmint és az olaszrizling is e fontos fajták között szerepel. Fejből csak arra emlékszem, hogy Badacsonyban nagyon kevés furmint volt, de azért több hektár. Ha majd feloldják a korlátozásokat, lehet, benézek, érdekes lenne ez az információ.

 

Egyébként ugyanaz a gyűjtemény a filoxéra előttről (1870 vagy 1872) tartalmaz településenkénti bontásban egy olyan adatsort, hogy mennyi fehérbort, illetve mennyi siller+vörösbort termeltek. Szoktam nagyokat mosolyogni, amikor ezt nézegettem, és eszembe jutottak mindenféle dumák arról, hogy badacsonyi meg Káli-medencei vörösbor így meg úgy a filoxéra előtt... Az nem kifejezés, hogy elenyésző.

Előzmény: BZoltan (84995)