advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.02.22 0 1 388200

Déli országoknál még van is valami az okfejtésedben - de az északi országoknál, de még minálunk is a napelemek teljesítménye a téli időszakban konvergál a nullához. Nálunk az év legsötétebb-leghidegebb hónapjában a névleges teljesítmény egy számjegyű százalékát tudják produkálni a napelemek - a nyári hónapokhoz képest.

Magyarán itt vagy igenis évszakosan tárolunk - vagy akkor olyan atomerőművi háttérkapacitásra van szükség, ami télen (amikor egyébként ugyebár energetikailag a mérsékelt-hideg égövi gazdaságok rendre az energiafogyasztásuk zömét igénylik) képes önmagában 100%-ig ellátni mindent.

Itt most ugyebár arról is szó van, hogy zéró vagy legalábbis zárt ciklusú, "klímasemleges" emissziós gazdaságban az épületek fűtése, az ipar energia-ellátása is természetesen ilyen forrásból kell, hogy származzon, nem egyszerűen a mai villanyáram-fogyasztási számokat lengetjük...

 

Márpedig, ha kiépítünk egy olyan atomenergia-kapacitást (vagy BÁRMI MÁST), ami képes erre, tehát arra, hogy önállóan is a csúcsfogyasztást ellássa - akkor teljesen fölösleges, értelmetlen és brutálisan környezetszennyező baromság párhuzamos izéket, napelemeket, szélkerekeket is telepíteni - MERT MINEK???

 

Ezt szajkózom folyamatosan - ki kell dolgozni a tiszta energetikai hátteret - ami jelenleg nagyon nincs még meg. Addig a lehető legjobb kompromisszumokat kellene megkötni (és az EV NEM AZ!! - ahogy a napelem + szénerőmű német modellje is akkora balfogás, hogy szörnyű) - viszont ha meglesz erre a most még nem ismert, nem kiforrott (irányokat is csak tippelgetni szoktunk, én gyakran emlegetem a hidrogént, de ez is csak egy lehetőség) megoldás - akkor az majd önmagában úgyis determinálja az összes többit. Adott feltételek mellett hidrogénalapú gazdaságban például az EV fölösleges hülyeségnek bizonyulhat, de amit most látni, az alapján az sem egyértelmű, hogy még az üzemanyagcellás megoldásoknál is nem lesz egyszerűbb és olcsóbb hidrogén+ valamilyen mind-hibrid belsőégésű kombináció.

 

Mielőtt vetődne erre a hiénakórus - ezek felvetések, nem állítások. Felvetésként viszont tartom, hogy nem látjuk még a jövőt - ugyanakkor a lehetőségek függvényében teljesen másként alakulhat minden, ma felkapott ötletek kipontozódhatnak. Az akkumobil körül nagy ma a hype, de valójában annyira sok az aggály, hogy egyáltalán nem tiszta és világos annak sem a jövője. Valójában várjuk azt a "csodaakkut", ami minden paraméterében többszörösen jobb, mint ami a most használt technológiák elméleti korlátja - és ameddig ez nincs meg, addig ez sosem lehet egy teljes értékű váltó-technológia.

Az meg külön vicc, amikor egyesek azt a Norvégiát tekintik példaképnek - amelyik az eladott gázból és olajból tudja megengedni magának ezt az úri hobbit...

Előzmény: Future181 (388197)