RnD Creative Commons License 2021.02.22 -3 6 1415

Már idestova egy hete h lejátszották a DVSC-MTK meccset, de az elmúlt héten alig néhány bajnoki volt, ezért remélem nem késő visszaidézni ezt a rangadót, az idei NBI-es szezon eddigi egyetlen döntetlenre végződő mérkőzését......

 

 

 

 

Debrecen—MTK: 29-29 (17-13)    február 14.

 

 

 

Megfogyva bár, de törve nem” állt ki a Debrecen erre a találkozóra, négy játékossal a három belső poszton. Az egy héttel korábbi, Fehérvár elleni vereségből okulva Köstner igyekezett  jobban beosztani a játékidőt: Hornyák Dóra kezdett balátlövőben, mindjárt három gólt is lőtt az első tíz percben és aztán a második félidőben is  jóval több lehetőséget kapott, először Kovács Anna, később baloldalon Despotovic helyén (igaz, akkor már csak egyszer talált be). Jobbszélen sikerült erősíteni, majdnem három hónap után újra pályára lépett Arany Rebi. A beállók közül Tóvizi szerepelt többet, Bordás a mérkőzés elején tíz percig a rövid oldalon Kovács Anna cseréje volt védekezésben. Vámos Petrát most a meccs utolsó negyedórájában nem hozták le védekezésben, de a legvégén három támadásra lehívta őt a pályáról Köstner hogy aztán az utolsó fél percre visszacserélje. Ahogy ebből is látszik, voltak variációk, de belső posztra még Köstner sem tudott odavarázsolni egy ötödik játékost, ezért hárman közülük így is negyvenöt percnél többet kellett h pályán legyenek.

 

Az MTK-nál inkább néhány játékos hosszabb ideje tartó gyenge formája adhatott okot előzetes aggodalomra (bár az ottani keret sem túl bőséges). Pál Tamara ma is sérülten játszott, ütközéseknél vigyáznia kellett a jobb térdére, betöréseket nem vállalhatott fel, ezért inkább talpról illetve leforgásból lőtt kapura. Földet érésnél is ügyelt arra h megfelelően érkezzen, és ezt nagyon ügyesen megoldotta. Olyannyira h aki nem tudott a sérüléséről valószínűleg észre sem vette ezt a játékán (bár pályán volt ő is szinte végig az egész meccsen).

 

A kérdés Debrecenben, akárcsak egy hete a Fehérvár ellen, most is az volt: elég lesz-e négy ember belső poszton a győzelemhez? Vagy most is fordul a kocka negyven perc után…? Az MTK a szerdai ETO elleni meccs után érkezett Debrecenbe  (ezt az M4 közvetítette, ezért nem is lehetett előre feladni). A Loki viszont egy teljes héten át zavartalanul készült, ami akár némi előnyt is jelenthetett….

 

 

 

 

ELSŐ FÉLIDŐ

 

 

A mérkőzés azzal kezdődött h Zácsik középen besétált Tóvizi és Bordás között balkettőben a vonalig és gólt lőtt. Majd ugyancsak ő fél perc múlva egy átemelős csellel becsapta  a kilépő Tóvizit és hét méterről újra betalált. A harmadik támadásnál Tóvizi sikeresen leütközte őt egymás után kétszer is, a negyediknél gyors középkezdést követően Pál Tamara hozta fel a labdát középen, Bordás és Tóvizi visszahátráltak nyolc méterig aztán meg már nem is kellett hátrálni, mert Tami a mögéjük befutó Dakost a két védő fölött  középről jobbra beívelt labdával szuperül megjátszotta, és ebből újabb gól lett (3-3 5. perc). Köstner rögtön hangot adott nemtetszésének: „amit kértem….HELLÓ….letámadás! nem visszazárni jobban!” és valóban, a Loki védekezése középen látványosan nem működött és ezután is alig akart összeállni.

 

Néhány példa:

 

--rendezetlen védekezésnél a hazai játékosok a pálya ugyanazon oldalán várják az ellenfelet mind: négyen egymás mellett a hatosnál középtől fölfelé, Bordás meg elöl Zácsikon kilenc méteren, közben Pál Tamara  baloldalon szabadon mehet előre a hatos felé, futnia sem kell: olyan nagy helye volt h még Zácsik nem túl pontos és lassú labdájából is összehozott egy hetest az utolsó pillanatban lerohanó Tóvizi mellett;

 

--nehogy ez megismétlődjön, Kovács Anna kilép baloldalon tíz méterre az MTK  irányítójára, közben Dakos zavartalanul befuthat középre, Tamitól megkapja a labdát , lemegy balkettőbe Kovács Anna helyére – ahol ő már nincs - és persze onnét betalál (Hornyák is kilépett előtte teljesen fölöslegesen tíz méterre Zácsikra, a hatoson csak Tóvizi maradt, ő meg későn mozdult) (4-5 8. perc)

 

--Zácsik egy felugrós csellel megzavarja Hornyák Dodót és utána középen a hatosról zavartalanul lőhet kapura (a labdát a felső kapufára pattintotta)

 

--alig több mint fél perc múlva ugyancsak ő el tud menni a kilépő Bordás mellett, Tóvizit közben a hatoson Dakos elviszi jobbra, Zácsik előtt szabad az út előre, de a ziccert középről a kapusba lövi

 

--Kíra kilép Zácsikra baloldalon tíz méterre, ezt látva Dakos lemegy a helyére szélre és követi őt Hornyák is. Közben Zácsik a labdával berohan középre, mellette Kíra, előtte Tóvizi, kiadja a labdát jobboldalra Szekerczésnek így aztán már öt (!) védő áll a pálya jobb oldalán, egyedül Hornyák maradt balszélen Dakossal (Loki jobbszél). De ő is megindul visszafelé középre, elég kényelmes tempóban, hogy közelebb legyen az akcióhoz a másik oldalon. Dakos csak erre várt: hirtelen villámgyorsan befut a hatos vonal előtt középre, Hornyákot persze könnyedén lehagyja. A labda közben lekerült kilenc méterre Marincsák Nikihez aki azonnal megjátssza a középre beérő Dakost és persze gól ez is (6-6 11. perc)  

 

--Zácsik hét méteren indul meg felfelé jobbra, Dakos ezzel egyidőben a hatoson az ellenkező irányba, balra leviszi Hornyákot és Tóvizit is, akik úgy gondolják h a beálló kapja majd a passzt, de mégsem. Mire Tóvizi észbe kap és elindul visszafelé, Zácsik már tempóelőnybe került, középen nem volt védő és hét méterről zavartalanul gólt lőhetett (6-7 12. perc)

 

 

 

Kilenc helyzet tizenkét perc alatt középen a hatos előtt, a legtöbbjük ajtó-ablak ziccer - ráadásul szinte mind felállt védelem ellen – botrányosan gyenge teljesítmény a védőktől. Persze óriási szerepe van ebben Dakos Nonónak, aki az első félidőben végig fantasztikusan játszott, és utána is nagyon jól. A Loki játékosai képtelenek voltak őt levédekezni. Négy gólt lőtt ezen a meccsen de még többet ’lehetővé tett’ azzal hogy a védőket időben eltüntette az útból: volt amikor középen nyolc méteren egyidőben tudta megállítani jobb kézzel Bordást és bal kézzel kilenc méteren Despotovicot. A védők mögött elsőosztályúan helyezkedett, zárásokban is klassz volt, ezen a meccsen ő játszott válogatott szinten ezen a poszton.

 

 

Köstner mindenesetre már a 12. percben időt kért és megpróbálta rendezni a sorokat. Hornyák Dodót lekapta a pályáról (ő odateszi magát védekezésben, szó se róla, de elővételezni - pláne második szándékú akciót - nem nagyon képes, és a Dakos jelentette veszélyt látva nem maradhatott már fent). Jött helyette Despotovic és Kovács Anna, akiket ezután védekezésben már nem cseréltek. Beletelt egy időbe amíg a helyzetet sikerült stabilizálni: előtte még Azari is betalált felkanyarodás után középről (10-9 18. perc) és amikor nem sokkal később Zácsik gyors középkezdést követően kilenc méterről felugrásból gólt lőtt anélkül hogy leütközte volna bárki (itt Despotovic-nak kellett volna) Köstner hangosan megjegyezte „ez nem védekezés!” (11-10 20. perc). De a helyzet akkor már kezdett javulni, olyannyira h a félidő végére a Loki már kényelmes négy-öt gólos előny birtokába került.

 

 

Hogyan lehetséges h a hazai csapat a sok védekezési hiba ellenére különösebb gond nélkül átvészelte a mérkőzés első negyedóráját…?

 

--az MTK szokatlanul sok helyzetet elrontott elöl. Zácsik kihagyott két ajtó--ablak ziccert mindjárt az elején, Pelczéder két másikat balszélről, kimaradt a három indulás ziccer is. Pál Tamara első két lövése nem sikerült, az első gólját meg nem adták meg mert négyet lépett (visszanézve mintha mégsem…), egy másiknál a kapufát találta el és a félidő vége felé két technikai hibája is volt egymás után, ez is ritka;

 

--Pál Tamara a félidő elején kilenc percig fent volt védekezésben, de utána általában - nem mindig - cserélték, ezért az első félidőben gyors labdafelhozatalból/középkezdésből alig voltak akciók a vendégeknél. Ezekből mindig lesznek gólok vagy legalább hetesek, ezek most elmaradtak;

 

--a félidő utolsó tíz percére Suba Sára állt be a kapuba. Ő már szerdán az ETO ellen is csak egy lövést védett, a legelsőt, itt meg a szünet előtti legutolsót, amire Kovács Annának két másodperce maradt h azt tizenkét méterről kapura lője (és még ez a védés sem ment bonyodalmak nélkül). Gyengébb kapusának becserélésével Vova csapata a félidő végén hátrányba került és több gólt kapott mint ellenfele (ahol Giegerich ekkor még sokkal jobb százalékkal védett) ;

 

--negyedóra után beállt Arany Rebi, aki november végén lépett pályára utoljára, még a Kastamonu ellen, Törökországban. Kihagyott két és fél hónapot, de ez a játékán a legkevésbé sem látszott. Negyedóra alatt lőtt négy nem akármilyen gólt, védekezésben jól elővételezte a passzokat és indításoknál/gyors labdafelhozatalnál is meg tudta zavarni az ellenfelet. Rebi gólerős játéka és jó védekezése sokat lendített az első félidő második felében a Lokin.

 

Arany Rebi ezen a meccsen:

 

--indulásgól jobb3 6m 10-8

--gól szélsőbefutás után b2/b3 vonalról nem könnyű lőtt passzból (assziszt: Bordás) 14-12

--TF rontott passz bal3 8m > jobb3 9m Hornyák Dóra

 

--gól jobbszélről assziszt Hornyák Dóra 20-15

--indulásgól j2 vonalról kapus fölött magasan ívelt ejtésből 21-15

--lövés j3 vonalról védve (ziccerpassz: Despotovic) 23-21

 

 

Így aztán a javuló védekezés, a jobb kapusteljesítmény, Arany Rebi gólerős játéka, az MTK hibái elöl, az h Zácsik már nem, Pál Tamara még nem lőtte a gólokat és hogy az utolsó tíz percben csak Azari tudott mezőnyből kétszer betalálni, más nem, azaz a vendégcsapat szinte teljes gólképtelensége mind kellett ahhoz, hogy a Debrecen az első félidőt magabiztos előnnyel zárja (17-13).

Előzmény: RnD (1414)