Mindkét korábbi idézet helytálló és jogos felvetéseket tartalmaznak szerintem. Nekem is és másoknak is ezek voltak a fő problémáink a memetikával régebben. Azért írom, hogy régebben, mert ezekre megoldást találtam. Egyrészt a memetika lényege nem a kulturális szokások önkéntességen alapuló átvétele, hanem inkább idegrendszeri vírus, amiben az ember csak egy - valójában nem annyira szabadon választható - klónozó gazdatest. Számos dolgot leteszteltem ilyen tekintetben. Leírtam előre mi fog történni a memetikai gyógyító vakcina mém gondolataim szabadon engedése után és azok a dolgok is történtek. A két fő meghatározó fogalmat is ennek megfelelően módosítottam:
Memetika; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, ismétléstan régebben, de helyesen inkább klónozástan a jövőben)
Mém; egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár racionális gondolkozás nélkül, sőt annak ellenére is, magukban hordozzák, ismételjék, másolják, átadják.