Ha már "egészséges": immár 2 hónapja olajmentesen főzünk, pontosabban sütünk.
Mert kicseréltem az fritőzben az olajat zsírra. Igen, disznózsírra.
Ugyanis az étolajnál mocsokabb, aljasabb vegyi-élelmiszer talán nincs is.
Csak sajnos az étolajon akkora marhanagy a profit - hogy az olajgyártónak bőven van elég pénze orrba-szájba reklámozni - sőt, még a női magazinokat is busásan lefizetni, hogy ezt nyomassák (mert hogy azok is pénzből élnek, ugye).
A disznózsiron viszont messze nincs ekkora profit - így pénz sincs százmilliókat költeni reklámra
Nekem is évekbe telt amig a páromat meg tudtam győzni, hogy az étolaj egy mocsadék - hiába meséltem neki a olajgyári tapasztalataimról ahol hónapokat töltöttem a laboratóriumuk fel-műszerezésével.
Ott nem is maga a préselés a gyalázat - hanem ami utána jön, amig a flakonba kerül. Főleg a finomítás a horror - aki látta már a két szemével, az biztos nem kér többet belőle.
Hiába mutattam a páromnak neki azt a gumiszerű lerakódást a fritőz falán (amit megeszünk) - mert ha egyszer a TV-ben, sajtóban csak az megy, hogy az milyen kurva egészséges.... akkor miért ne hinné el?
Hát jahh - igazából "egészséges" is - az olajgyárak tulajainak a zsebének.
Akkor sokallt be ő is, amikor a frissen cserélt olaj 3 sütés után úgy futott ki a frituból, mint a gejzír - pedig úgymond "márkás" volt.
Erre vett egy kisebb vagyonért kókusz (vagy pálma-) olajat - hát az is csak 2-3 hetet bírt és még mellékíze is volt.
Közben nem titok, hogy az étolaj (szakemberek szerint és elméletileg) 7-8 sütést bír(na) - szemben a zsírral, ami 14-15 -öt.
Nem striguláztam de másfél hónapja "zsírozunk" - kb. 2-3 naponta biztos sütünk valamit - de a zsír ma is kristálytiszta, nem fut ki - és amit sütünk benne azt csontszárazon vesszük ki.
Ugyanis fél perc pihentetés után (kiemelt kosárral), a teljes zsírmennyiség a kajából lefut vissza a sütőzsírba - és szinte egy gramm sem marad beitatódva benne.
Ez onnan is látszik, hogy másfél hónap alatt még egy grammot sem kellett pótolni - szemben az olajjal, amit állandóan pótolni kellett, mert benne maradt a kajában.
Egyébként árban a zsír kb. ugyanott van, mint az olaj - csak egy picivel olcsóbb.
Itt jegyzem meg, hogy frituba jó a legolcsóbb, fehér "bótizsír" - nem kell mangalica, meg enyhén tepertőszínű "házijellegű" - elég a sima olcsó is.
Vélemény?
.