Vanek Creative Commons License 1999.10.11 0 0 41
Nyuszog!

Én a sportvadászat részét nem érzen hasznosnak, mivel ott a legszebb, legjobb példányok a célok. Mennyi pénzt hoz egy ilyen "vadászat" a konyhára?

Remélhetőleg sokat...
Pedig a sportvadászat teszi a vadászatot igazi üzletté. Anélkül tényleg nem lenne más, mint egy "kihelyezett húsüzem".
A trófeának csak akkor van igazi értéke, ha ahhoz a vadásznak személyes emléke is fűződik és nem a "vadászboltban, vagy a lakásdekorációs szaküzletben veszi. (hiszen teljesen élethű "műtrófeát is lehet gyártani).

A sportvadászat többé-kevésbé "húzóágazat". A vadászt etetni-itatni kell, szállást kell neki biztosítani, (+ mindenféle eszközökkel fel kell szerelni) amiért fizet, ami munkahelyet ad... Ha ugyanazt az állatot hivatásos vadász lövi ki (mindeme körítések nélkül), akkor az eredmény csupán párkiló vadhús lenne, nem lenne, aki megfizesse a trófeát (trófeás vad esetében) és igénybe vegye a kiegészítő szolgáltatásokat.

...mivel ott a legszebb, legjobb példányok a célok.

Ez így nem teljesen igaz. A vadászatok jelentős része "selejtezést" szolgál, továbbá nem mindenki tudja megfizetni a legszebb-legjobb példányokat ezért nekik szerényebb egyedekkel kell megelégedniük. Másrészt a vad elejtésével megvárják, amíg eléri a kulminációs időszakot, tehát amikor a legszebb állapotban van és ami után már visszahanyatlás következne be. Tehát hagynak időt a legszebb egyedek szaporodására (hisz ez nekik is érdekük) viszont célszerűen nem várják meg amíg hanyatlani kezd (gazdaságosság). És ezt egyébként baromi komolyan veszik, minden trófeát kötelező elbíráltatni és az idő előtti "hibás" kilövéseket elég súlyosan büntetik (elvileg).

Előzmény: Nyuszog (35)