old shatterhand Creative Commons License 1999.10.09 0 0 170
Hátha valakit érdekel:
Átnéztem az előbb az Internettóra, ahol most indult egy pályázat a Beatlessel kapcsolatban.
Nem is ez az igazán érdekes, mivel szerintem elég egyszerű kérdések vannak benne, hanem hírt ad egyúttal egy új, magyarra fordított Beatles könyv közeli megjelenéséről.
Itt a - szerintem - sokat ígérő előzetes:

"A szerző, Ian MacDonald a Beatles igazi lényegére, a dalokra összpontosítva festi meg az együttes pályaképét, s a háttérben kirajzolódik a hihetetlenül izgalmas, reményekben és indulatokban gazdag, lendületes optimizmust és filozofikus befelé fordulást hozó évtized: a huszadik század hatvanas évei. MacDonald összegyűjtött és felhasznált minden fellelhető, az egyes Beatles-dalokkal kapcsolatos adatot, a szerzői munkát befolyásoló társadalmi és zenei eseményektől kezdve az együttes tagjainak személyiségváltozásain és a stúdiótechnika fejlődő lehetőségein keresztül a tudatállapotot módosító szerek hatásáig.
Ian MacDonald páratlanul szerteágazó zenei, történelmi, szociológiai, pszichológiai ismeretanyaggal fölfegyverkezve vállalkozott a 241 dal "olvasatának" megírására, az első, amatőr szintű kísérletektől, az 1957-ben készült "Real Love"-tól az "utolsó utáni", 1995-ös felvételekig. Munkája nehezen felülmúlható: ilyen felkészültségű szerző ilyen mélyrehatóan még nem foglalkozott populáris zenével. "