Lakki Creative Commons License 1999.10.08 0 0 32
Én nem tudnék lepuffantani egyetlenegy vacak nyulat sem, de azt elismerem, hogy a vadászatra szükség van, éppen azért, amit magyar tarka nagy barom már olyan világosan leírt 12.41-kor. Ha már kiírtottuk/elzavartuk a csúcsragadozókat a területeinkről, nekünk kell helyettesíteni őket az egyensúly fenntartásához.
Az is tény, hogy pl. a Bükki Nemzeti Parkot azért is fokozták le néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi minősítésen, mert túl sok a területén a dúvad. Ezek a növényevő állatok sajnos olyan mértékben elszaporodtak, hogy a fa- és egyéb növényállomány fejlődését is meggátolják azzal, hogy a fiatal cserjéket hajtásokat lelegelik, úgy a tarvágásoknál, mint az 'őserdők'-ben. Természeti kárt okoznak. A vadászat egyébként nemcsak vérengző lövöldözés, hanem szabályozott, majdhogynem 'sport', ebben a formájában kell, hogy létezzen. Ez a vadgazdálkodás.
Az már más kérdés, hogy én is nagyon igazságtalannak tartom a vadlestől 50 méterre levő rétre kiszórni a répát, aztán jön az állat hopp lelőjük.