Vanek Creative Commons License 1999.10.08 0 0 26
Larzen!

de az ember okosabb és tud szerszámot használni (amit persze csináljon meg maga - pl. valamilyen csapda).

Látod ezen sokat gondolkoztam egy időben én is, amíg meg nem tudtam meg egy kicsit többet a kérdésről. Most ezt szeretném megosztani Veletek.

Már említettem, hogy a vadászat jogi és etikai szabályai is előírják a vad minnél gyorsabban, szenvedéstől mentesen szabad elejteni. Szerintem ezzel egyet lehet érteni, hiszen senki sem akarná szadizni. De a saját barkácsolású fegyverek gyakran nem lennének elég hatásosak ahhoz, hogy a vad "tűzbe rogyjon", azaz rögtön kimúljon, hanem esetleg súlyos, (fájdalmas) sebet szerezve napokig bujkáljon, míg kimúlik. Ennél sokkal emberségesebb megoldás az "embertelen" távcsöves puska, ahol a hibázás (sebzés) esélye a legminimálisabb, viszont az azonnali halál esélye a legnagyobb. Ezért is érvényes az a szabályozás, hogy a vad elejtéséhez használható fegyverek minimális erejét határozzák meg.

A csapdák készítésének pedig ősi hagyománya van, ha létezik szadista dolog, hát akkor a csapda az az. És nem egy történetet olvasni/hallani, hogy az állat inkább lerágja a saját végtagját, csakhogy szabadulhasson. Esetleg napokig szenved, míg értemennek. Persze lehet "szerencséje" is és akkor "alig pár óra alatt" meghalhat. Kösz ezt inkább nem. Szerencsére a csapdázás (néhány kivételtől eltekintve be van tiltva).