Körtvélyesi
2021.02.14
|
|
0 0
2547
|
Kedves Sándor111!
Nem vásároltam az angoloktól eleddig oltványt. Török, spanyol magokat és az azeri oltróvesszőt szereztem be az Ebay-en. Minden más hazai, így az alany, a nemes és az oltókés. Egy ismerősnek köszönhetően, erre már régóta vadásztam, bakabányai magokhoz jutottam. E település környéken a források alapján kb. 500 példány van a (volt) szőlőskertekben, így a csíraképesség valószínüleg jó és ami a leglényegesebb a magvakban lenyomatként, genetikai háttérként az elmúlt 100 év néhány " –30°C-os fagyos nap élménye" megtalálható. A nigrak a nagy kromoszómaszám miatt nem rendelkeznek változatos variánsokkal, így véleményem szerint, mindegy honnan szerzed a nemes részt. A levél alakjában és időnként a termés nagyságában vannak kisebb eltérések, ám, hogy még érdekesebb legyen a helyzet, az is megtörténhet, hogy ugyanazon a fán belül is pl.a harmadik levél már nem szív alakú, hanem szeldeltebb változatú. A mellékelt képen iráni mintákat láthatunk, ahol időnként a levélnyél néha hosszabb a jellemzőnél. Annak ellenére, hogy a fajt magnemesnek tartják, nem élnek a magvetés lehetőségével – mindenki termő fát szeretne, a magoncok kelésük után kb. 6-7 év után (iráni ismerőseim szerint) teremnek. Az oltványok már a második évben megmutathatják termésüket. Amennyiben mégis szeretnél angol szaporítóanyagot venni, úgy elég lenne a Black mulberry Wellington stb beírás a rákeresésre. Habár az angolok nagyon tisztelik ezt az eperfajt és nagyjából ismerik, sikerült már nigra helyettesítő alba var. nigra magokat vennem, ezek Morus nigra seeds fedőnéven szerepeltek.

|
Előzmény: Sándor111 (2543)
|
|