Közben rákerestem és kiderült, hogy a régebbi változatokon nem volt ez a rögzítési megoldás. A videó onnan indul, ahol ezt mutatja a gépen.
https://youtu.be/q9zcTdgCd_8?t=178
Az "én" csavaromra azért lett szükség, mert megváltoztatták a kést takaró fedél rögzítési pontját. A videón látszik, hogy miként rögzült ez régen, az enyémnél meg áttették ezt a fedelet az elszedő asztalra. Aminek nem látom át az előnyét, mert ha leszedem azt az asztalt, akkor csak útban van nekem.

Bekarikáztam, hogy az új gépen még látszik a régi rögzítésnek a helye. Sokáig nem értettem, hogy minek vannak ott azok, mi hiányzik a gépről?
Szerintem nem arról van szó, hogy a kontraanyás megoldás olcsóbb, szerintem ez egyszerűen igénytelenség. Egy sorozatgyártott terméknél tessék kitalálni és jól megoldani egy feladatot, nem pedig tákolni. Ha látnád élőben, használnád, jobban értenéd, hogy miért méltatlankodom. A videón az is látszik, hogy erre a felhajtott műanyag fedélre rá kell illeszteni a másik műanyag alkatrészt is, amin az elszívó csonk van. ott is a lehető legidétlenebbül egy alátéttel és egy anyával kell minden egyes alkalommal rögzíteni ezt a fedelet. Ha az anya vagy az alátét kiesik a kezedből, könnyedén a gépben találod. Mennyibe került volna oda egy rugós, békazáras, tudomisénmilyen meoldást kitalálni. Ehhez azért nem kell Festool konstruktőrnek lenni.