GPS Creative Commons License 2021.02.09 0 1 1880

 

Sajnos kontrázni én sem tudok - holott nekem "csak" fülzúgás problémám van (már jó sok éve) - vagyis olyan 0,8 - 1 kHz körüli füttyött hallok éjjel nappal - változó intenzitással ugyan - de azt állandóan.

 

Gondolom emiatt szótagérthetőségi gondjaim is vannak - mert ugyan a suttogást tisztán hallom több méterről is... csak épp nem értem mit suttognak. Főleg ha van egy kis természetes alapzaj is.

 

Pl. a TV-ben, ha nagy alapzaj alatt dumáznak ( pl. egy visszhangos helyiségben mikroport nélkül csak a kamera fej-mikrofonjával véve) - hiába hangosítom fel bármennyire - a szöveg 50%-át nem tudom kihámozni a zajból.

Tiszta, zajmentes stúdióbeszélgetésnek viszont minimális hangerővel is tisztán értem minden szavát.

 

Gondolom ilyen úri huncutságokkal (hogy szótagérthetőség hiánya) hiába is mennék fülészhez, mert az megkérdi hogy "Innen hallja?".... "Hát innen? - mert ha igen, akkor maga jól hall".

 

Egy nagy túrót hallok jól - a fülzúgást meg szerintem kár is megemlíteni egy fülorvosnál.

Végig olvastam a nemzetközi internetet a témában (kétszer is - egyszer oda, egyszer vissza mint Chuck Norris) - de semmi használhatót nem találtam a fülzúgásról. Tippelgetésekre, meg magán-vélekedésekre nemigen vagyok már kíváncsi.

 

Szóval így állunk a 21. században ebben az ügyben - amikor úgy cserélgetik az ember-alkatrészeket, mint autóban vezérmű-szíjat... de hogy mitől zúg a fül és mitől nem érti a jobbágy a szótagokat... na erre még nincs (reális) magyarázat.  Gyógymód meg még annyira sem.

.

Előzmény: ptca (1879)