frakciós Creative Commons License 2021.02.07 0 0 2772

Sziasztok! Erre a fórumra ez idáig még nem írtam mert hát nincs ilyen gépem. Viszont szívesen mesélek a 80 as évek eseményeiről. Ezekben az években nagyon fiatalként a helyi motorkerékpár javítóba kerültem. Itt folytak a garanciális javítások is. Az ott dolgozó szakik egyöntetű véleménye az volt, hogy a Romet a Riga, Verhó semmire sem való. A Simson és az MZ az ami okés, valamit a Jawak sem olyan rosszak. Magyar motorok ritkán fordultak elő, a garancián túli javítást a tulajok többnyire nem itt végeztették. A bolti kiszállítást megelőzően itt történt a Riga 22 üzembe helyezése. Faládából ki, a mellékelt alkatrészek felszerelése és kísérlet az indításra. Ha berregett és az udvarhosszt oda vissza megtette akkor kész volt, mehetett a boltba. Érdekesség: A váltónál egyikben sem volt olaj. Az útközben elpárolgott. A fő szaki kiadta, hogy fáradt olajjal kell pótolni (volt bőven) és úgyis lecseréljük az első szerviznél. Majd legfeljebb emlegetjük a trehány elvtársakat ha épp ott áll a tulaj. (gondolom a kereskedelem felé felszámolt (fáradt) olaj megfrissülve valakinél landolt.) Egyébként gyertyavariálás után nagyrészt beindultak (elektronikus gyújtás). Volt ami szörnyen lomhán ment és volt virgoncabb is.

A Rometeket nem mi csomagoltuk ki. A környező áruházak rendre leszállították a nem induló példányokat. Berregés után ment vissza.

Aztán garanciában minden volt ezekkel a gépekkel. Viszont alkatrész a legkevésbé. De arra ügyeltek, hogy a kötelező cserére ne kerüljön sor így az utolsó pillanatban mindig valahogy megoldás született.

Én Babettát és Rometet javítottam. Az elsőnél szinte csak kuplung csúszás volt, néha racsni szalajtott. A Rometnél minden. A vészesen kalimpáló főtengely nem szabadott észrevenni, mert majd az összes ilyen volt. A garancia után majd fizetőbe megcsináljuk az volt a főnöki utasítás. A Rigákkal kevesebb baj volt összességében bár az eladások darabszáma is (szerintem) kevesebb volt. 

A végére egy sztori. Romet Ponyt hoztak azzal, hogy kihagy. Megtúráztattam, lőtt egyet és a kipuff "varrás mentén" széthasadt és a lamellák a földön gurigáztak. A hanghatásra előjött a fő szaki. Megigazította a sapkáját és mondta "Te gyerek mit lövöldözöl....." Aztán most mit mondasz a tulajnak mert nincs ám kipufogónk a raktáron.... Mielőtt végleg teljes depibe süllyedtem volna, megmentett. Na vedd le összehegesztem. Lánggal olyan szépen megcsinálta, hogy meg sem látszott. (fekete kipufogó+védőrács)

 

Előzmény: vermestibi2 (2768)