NAND708 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 92865

Szia,

esztétika+zaj!

1. Így van, a legegyszerűbb kiépítésben nincs helyi szabályzás. Viszont kb fillérekből építhető RC technikában használatos szervókból, illetve vezérlőkből szabályzó szelepek, amikkel manuálisan lehet szabályozni az egyes csövek térfogatáramát. Nem túl szép megoldás.  Én is megvettem, de még arra is lusta voltam, hogy szobánként szétosszam a csöveket.

 

2. Szerintem mindenképp kell egy padlás hozzá, ha nem akarja a user hallgatni a beltéri amúgy sokkal halkabb dorombolását.

 

3. Nálam, -low cost-os kivitelben talán 50e volt az alapanyagköltség és kb 20-30 óra meló: 10m D200 Sonoflex, 10m D250 Sonoflex, 14nm G3-as szűrő, 6-7 tábla XPS a szűrőháznak +a beltérin kialakítani egy csövet fogadó részt. 250-es 90° könyök acélból (mert kevés lett a Sonoflex) hőszigetelő anyag, PUR ragasztó, csirkeháló, hogy a macskák ne kezdjék ki a szálas szigetelőt, csavarok, tetőléc a szűrőházba, gipszkarton a lakótérben lévő csatornának.  Ok, lehet több volt, mint 50e. 

 

4. bizonyára nálam is van 5-10% veszteség a padlástéri installálás miatt, illetve a gyártók se ezt a kategóriát fejlesztik.. de a csend megfizethetetlen.

 

"Beltéri a padláson: nem jó. Nyáron kibaszottul fog izzadni, annyi kondenzátum lesz rajta, hogy beszarsz. Ezáltal igen áramzabáló lesz. Rakhatsz rá igen sok szigetelést, messze nem olyan jó hely neki, mint a komforttérben. Légcsatorna hálózat is hasonló lesz."

 

Nem hűtök vele. De a nem a fenti megfontolás (páralecsapódás) miatt, ami bizonyára valós probléma, (bár nem tudom, hogy mennyivel magasabb az abszoltút páratartalom a padláson) hanem, mert nem akarom, hogy elpenészedjen a HCS meg a mókuskerék. A ház hűtését megoldja egy 2 kW-os LECA.

Előzmény: Ordas (92851)