-carcass- Creative Commons License 2021.02.05 0 0 962

Üdv.

Nem semmi képek, ha sk. készültek, akkor jót szórakozhattál - már nem a tető fotózása közben. :-)

Soha nem értettem, hogy miért szerették az ilyen szinteltolásokat a 80-as években. A mi utcánkban is van egy hasonló épület, iszonyat nagy batár, szerintem horror fűtési költséggel, síkpala fedéssel..

Legelső lépésben meg kellene nézni a HÉSZ előírásait. Ki kell számolni az épületmagasságot és ha nem fér bele, akkor el is lehet  felejteni a egész projektet. Erősen kétesélyes...

Ha nem, akkor marad  meglévő tetőformán belüli beépítés:

- a km tégla pillér emelhető, de nem vég nélkül. Merevíti a falat, de elég nagy a homlokzati felület, jó ha statikus is látja.

- a 4,8-as áthidalót nem szerencsés középen alátámasztani. Ha szakszerűen volt vasalva, akkor elvileg kéttámaszú tartóként működik, amiből három támaszú lesz, ha középen piszkálod, amit nem fog szeretni. Kb ki kell bontani, és alá egy olyat építeni, ami a nem egy, hanem 2-3 részre fel van osztva. Persze statikus ehhez is kellene, a födém teherhordási irányát ugye nem ismerjük,bár a kép alapján sejthető.

- a tető anyaga nem tűnik gáznak, nem ázik be, a képek alapján nem szuvasodik. De nem mai fenyőáruból van, kb kezeletlen, ha cserép megy rá, plusz az összes járulékos szerkezet, akkor ahhoz jó eséllyel meg kell erősíteni. Derékszelemen székoszlopon van toldva, bár nem látszik, de az nem szereti, elvileg ott támasznyomaték működik. :-) A székoszlopok helyenkénti megszüntetése kérdéses, én nem javaslom.

Természetesen a statikusnak ezt is látni kellene.

- a Lindab lemezről jó eséllyel a HÉSZ is rendelkezik és - bár nem tudom hol a házikó - villámvédelmi szempontból is kérdéses lehet.

- ezt a teraszt én átgondolnám, tető is jó lenne fölé, de olyan költsége lesz az egésznek, hogy nyomós ok kellene, hogy értelmet nyerjen. Ha fából lesz, akkor éri az eső, az UV sugárzás, a vízelvezetést is meg kell oldani. Ha falazott szerkezet lesz, akkor alapozás kell alá, ha ácsolt, akkor is meg kell nézni, hogy hol lehet alátámasztani és hogyan lehet rögzíteni. Jól sejted, statikus ide is kell.

- gépészeti oldalról lehet szórakozni mindenféle neten összekapart okosságok alapján, de ha megkeresel egy épületgépészt, akkor csinál egy normális energiamérleget a tervezett szerkezet, a tájolás, a nyílászárók állapota,mérete, a gépészeti rendszer jellege, stbstb alapján.

Vég nélkül nincs értelme hőszigetelni, mert nem fog megtérülni. Ha jól tippelem, a B30-ra elég a 15 cm kőzetgyapot, hogy a fal tudja a 0,22-t.

Ha engem kérdezel, építésszel fel kell méretni az egészet, statikust is be kell vonni, és hogy működjön normálisan, egy épületgépész sem árt (nem fűtésszerelő, azt felejtsd el).

De legelső lépés, hogy a HÉSZ mit enged és mit nem.

És azt is ki kell találni, hogy a biliárd asztal. hogy jut fel a helyére. :-)

Üdv.

Előzmény: kormi07 (961)