Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.02.04 -1 0 92856

"De egy szaros termosztátot? Mit csinál a raboló? Befűt nekem?"

 

Ha konkrétan egy távolról vezérelhető termosztára/klímára vagy kíváncsi: koppanásig elállítja neked amíg nem vagy otthon, így okoz naponta kellemetlenséget (pl hideg lakásra érsz haza) vagy extra fűtés/hűtés költséget okoz minden nap, de akár több milliós kárt is okozhat, ha ez a termosztát pl egy üvegházra ügyel vagy egy ritkán látogatott épületet véd a fagytól. Persze ha (rendszeresen?) küldesz pénzt az illetőnek, akkor békén hagy ;) Az effajta zsaroló levelek az okoseszközök elterjedésével egyenes arányban fognak szaporodni.

 

"Ahhoz képest, hogy ezen a nyílt neten bankolunk, értékpapírt veszünk, vásárolunk..."

 

Százmilliók által naponta használt böngészőprogramokat már csak a statisztikai okokból is nagyon biztonságosnak tekinthetünk, hiszen ezen rengeteg ember között valószínűleg százezres nagyságrendben vannak olyanok, akik az első gyanús jelre megnyomják a vészcsengőt. Ezzel szemben egy, világszinten jelentéktelen iciripiciri bank néhány tízezer ember által használt banki alkalmazása azt csinál amit akar az adataiddal, statisztikailag közel nulla annak a valószínűsége, hogy gyanús tevékenysége bárkinek is szemet szúrna.  Tehát nyugodtan szabad interneten bankolni, de csakis a világ leg-elterjedtebb böngészőinek valamelyikével.

 

"Egy baki hálózatot azért igen nehéz feltörni, pedig az is a nyílt neten megy."

 

Léteznek olyan trükkök, amiket lehetetlen "feltörni", ezek némelyike akár házilag is kivitelezhető. Például a világ legjobb hackere sem fog tudni rácsatlakozni arra kamerádra, aminek abban a pillanatban nincs semmiféle hálózati kapcsolata :) Vagy a lakásod routerébe sem tud bejutni, ha az a router abban a pillanatban nincs rajta az interneten. És ez csak egyetlen trükk abból a százból, amit a bankok is ismernek.

Előzmény: Ordas (92850)