Törölt nick Creative Commons License 1999.10.05 0 0 179
Sziasztok!

Rólam szintén tudjátok, hogy inkább a kórházi szülést pártolom, mégis azt kell leírjam, hogy egyetértek PUMUKLI-val Skorpió levelére írt reagálásával. Sok sikert kívánok nekik Bogi születésénél. Nálunk is bent volt a férjem, és fantasztikusan jól tudott velem lenni, segíteni. Szerintem minimum 5000-szer elmondta, hogy "Orron be, szájon ki", ami nekem ott nagyon-nagy segítség volt.
Mindezek mellett azt gondolom, hogy példát vehet mindenki a topicgazda szülésügyben tett hozzászólásaival. Kedves Skorpió, nem ártana ha te is ezt a stílust követnéd, még akkor sem, ha nagyon ellenzed a dolgot.

Más: Nem olyan régen nyaralás alatt volt alkalmam beszélgetni egy német anyukával, aki szintén otthon szült. Gyakorlatilag 3,5 óra alatt meg volt a baba. Nagyon szimpatikus az ő rendszerük otthonszülés tekintetében, bár ami a szülést illeti, egészen más módon intézik mindezt. Náluk a főszerep a szülésznőé, az orvos csak kifejezetten komplikációknál lép a képbe. Valószinűleg ezért lehetséges az, hogy otthon szüljenek. A szülésznők, amikor kihívják őket, rögtön eldöntik, hogy mennek vagy maradnak. Ha kicsit is kényesebb a helyzet: nem eléggé kinyílt méhszáj, nem tökéletes szívhang akkor irány a szülőotthon. Rögtön, azonnal és mindenféle akadékoskodás és vita nélkül. Az anyuka azt mesélte, hogy az első gyerkőcnél az volt az első vizsgálat után a döntés, hogy szülőotthon, a másodiknál az hogy otthon maradhat. Mind a kettőnél bebizonyosodott, hogy jól döntöttek. Azt gondolom, ez alapján a beszámoló alapján, hogy ha esetleg ilyen módon próbálnák meg itthon is bevezetni, megvalósítani a "Otthon szülés" intézményét sokkal nagyobb sikerre lehetne számítani, mind a szülő nők, mind az orvosok körében. Itthon túl élesnek látom a szakadékot a két tábor között - otthon-kórház.
Bevallom őszintén, hogy én továbbra is kórház párti vagyok, nem gondolom azt hogy az sokkal rosszabb, horrorisztikusabb, mint az otthon. De az a fajta hozzáállás az otthon szüléshez, amit a német rendszerről megtudtam, nekem jobban tetszik. Természetesebb, emberibb, empatikusabb. Sokkal kevésbé radikalista és elfogadó azokkal szemben is, akik nem ezt az utat választják.
Azt hiszem egyet kell figyelembe venni minden esetben, akárki akárhogyan is döntsön, azt a döntést minden bizonnyal úgy hozza meg, hogy önmaga és a baba számára azt tartja a legmegfelelőbbnek. Senki sem tud kibújni a saját bőréből. Sem én és pl. PUMUKLI, sem Ti - medvebácsiék, Fulyék.

Kedves Fuly!
Köszönöm, hogy igyekszel számunkra, másképpen gondolkodók számára megmutatni, hogy mi vezetett benneteket a döntésetekhez. Általad sokan tanuljuk meg mi is toleránsabban kezelni a kérdést. LEhet, hogy kimaradtam valamiből, vagy nem olvastam el elég figyelmesen a topicot, de engem nagyon érdekelne a ti szülésetek leírása is.

Mindenkitől bocs, hogy hosszúra nyúltam.