Törölt nick Creative Commons License 2021.02.02 0 0 3707

Hello!
Az egyik szomszédom felé vagy egy 40 éves, 35 méteres retro zöld műanyagos drótkerítésem, egész jó állapotban. 18 éve telepítettem elé egy sor barkácsáruházas fa lamellakerítést belátásgátlónak, illetve inkább kilátásgátlónak, hogy ne lássam a lomokat a szomszéd udvarban (lakók nem sok vizet zavartak, alig voltak ott). Amiket itt olvasok, annak alapján nagy szerencsém volt, úgy látszik valami jobb minőséget fogtam ki, pár éve karbantartottam az egészet, nagynyomású lemosás, korhadt részek cseréje, kijavítása (nem volt sok), kritikus helyek favédőzés, teljes lazúrozás, 10 év múlva egy kis tmk-val még 20 év simán benne van.
Viszont lett egy új szomszéd, állandó lakó és valamit tennem kell. Egyrészt meg kell oldanom a teljes belátásgátlást (a lamella már nem elég) másrészt a zajt is csillapítani kell (sajnos van). Mindezt lehetőleg minél olcsóbban. A legjobb megoldás nyilván a betonkerítés lenne, de az rengeteg pénzbe kerülne, annyim nincs és a telepítés is elég macerás lenne némelyik részen.
Alternatívaként olyasmin gondolkodom, amit a meglévő dolgokhoz lehetne rögzíteni, gyakorlatilag önhordó kivitelben. A drótkerítés és a lamellakerítés közti pár ujjnyi résbe kellene beállítani valamit kb. 2m magasságban. Két dolog jutott eszembe, a Heraklith és a ck lap. Ezek gyökeresen máshogy viselkednek a hang szempontjából, a Heraklith felülete elnyeli, de hogy mennyire ereszti át, arról nem igazán találtam adatot. A ck felülete ellenben visszaveri, viszont áteresztés szempontjából elég jó, adatok alapján jelentősen csillapít. Nyilván a tömege sokkal nagyobb, mint a Heraklithnak. A lapokat beállítva a két kerítés közé a Heraklithot az éleknél lehetne összefogni, mondjuk dróttal, a vékonyabb ck-t viszont pl. 5 cm átfedéssel össze lehetne csavarozni egybefüggőre. 35-ös Heraklith meg 12-14mm körüli ck-ból kb. egy árban jönne ki.
Hát eddig jutottam  az agymenéssel, esetleg valakinek egyéb ötlete, saját tapasztalata?
Előre is kösz!