micu Creative Commons License 1999.10.03 0 0 3
Én is hasonlóan látom a helyzetet. Szerintem ezek a problémák nagyjából az emberiséggel egyidősek. Nem hiszem, hogy a huszadik század átlagembere egy leheletnyivel is bunkóbb, kultrúrálatlanabb, vagy bármilyen tekintetben is rosszabb lenne, mint bármely régebbi koré. Ha visszatekintünk bájos történelmünkre, akkor ez a század, különösen a vége, minden borzalmával együtt aranykor. Persze, ha az ember elolvas egy régi, pl ókori könyvet, akkor azt látja, hogy már akkor milyen fejlettek voltak az emberek. Csak azt felejti el, hogy azt a könyvet nem a kőbányában gürcölő rabszolga irta ...
Ami a túlnépesedést illeti, ez igazából kulturális probléma, és nagyrészt az álhumanista széplelkeknek köszönhető. A nyamnyamoknál évszázadok, ha ugyan nem évezredek óta be van programozva a kultúrába, hogy 15 gyerekből ötöt megeszik az oroszlán, négy meghal valami bubóban, kettőt a szomszéd törzs eszik meg valami háború kapcsán, a maradék pedig biztositja az utánpótlást, valamint a szülőknek a nyugodt öregkort. Aztán jött a nagy fehér ember az ő jóságával, derekasan kiirtotta az oroszlánokat, megszüntette a bubót, és lebeszélte őket a háborúról. Csak az óvszer nevű találmányt nem emlitette, minek hatására a népesség veszettül elkezdett szaporodni. Mivel az erőforrások végesek, hamarosan megjelent az éhezés. Erre a nagy fehér ember elkezdett élelmiszersegélyeket osztogatni, amivel sikerült többszörösére növelni az éhezők számát. Most aztán itt a huszadik század nagy rejtélye - mi a fene legyen velük ? Szerintem előbb-utóbb iskolába kell küldeni őket, támogatni kellene az iparukat, stb.
Környezetvédelem, szennyezés. Manapság minden egészségügyi problémát a környezetszennyezésre vezetnek vissza, pedig talán nem ártana az egészségügy tájékán sem körülnézni. Anno itt is úgy működött a dolog, hogy tiz csecsemőből megmaradt vagy kettő-három, akiknek a legjobb volt az immunrendszere, ők aztán később sem igen kaptak pl rákot, nem beszélve arról, hogy csak a jó géneket örökitették tovább... Ami a dolog másik oldalát illeti, szerintem a mai technológia már bőven lehetővé tenné a környezetszennyezés nélküli ipart, közlekedést, csak a társadalmi akarat hiányzik hozzá. A környezetvédők is azt hangoztatják, hogy járjunk biciklivel, vagy tömegközlekedéssel, használjunk szenes erőműveket atom helyett, de még soha nem láttam környezetvédőt autógyár előtt tüntetni azért, hogy gyártsanak olyan autót, ami nem szennyezi a környezetet, vagy a parlamentek előtt hogy kapjanak olyan kutatási és egyéb projectek támogatást, amik a környezetbarát energiatarmelést teszik lehetővé. Szerintem ha tizedakkora figyelmet kapna az előbbi két téma, mint hogy hogyan csináljunk egyre kisebb processzorokat, előbb-utóbb megoldódna.