advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.01.26 -2 2 386104

Nézd, a fő csapásirányban azért van általános vita - közöttünk is - mert te tényként tálalsz a klímával kapcsolatosan fikciókat. Te tényleg szentül meg vagy róla győződve, hogy 3-4 fokos felmelegedésbe szó szerint elpusztul az emberi civilizáció.

Miközben ez a leges-legkevésbé sem biztos - ahogy az is rém bizonytalan, hogy miként is alakul a felmelegedés. Még abszurd módon az sem kizárt, hogy jobb lesz utána, mint előtte - azt meg már a bolygó paleoklimatilógiai kutatásaiból tudjuk, hogy "felfelé zárt" a rendszer, nem tud a Föld megfőni - a mostaninál több tízszer magasabb CO2 arány mellett is pár fokkal magasabb hőmérsékleten stabilizálódott mindig a klíma - ellenben lefelé nyitott a modell, kihűlni-lefagyni nagyon is tud, és egy újabb jégkorszak - hát, az valóban végzetes lenne az emberi civilizációra.

Mi több, elvileg pont esedékes is lenne...

 

Innen meg könnyen el lehet jutni arra a következtetésre is, hogy egyáltalán nem is biztos, hogy baj, hogy most kicsit melegítjük a klímát, meglehet, egy jégkorszakot kerülünk ki vele...

 

Amúgy meg olyasmiket várnál el önként és dalolva az emberektől, amit a többségük kényszer hatására sem nagyon tenne meg. Ez nem reális. Grétácska is csak elmélkedik a bébifókákról - de azért közben éli a felső tízezer életét, és sok-sok tonna kerozint elpörkölve repked a világban mindenfelé, hatalmas költségekkel és energia-eszköz fogyasztásokkal járó konferenciákon jól megbeszélni, hogy pusztítjuk a bolygót... Te vettél - szigorúan második autónak !! - egy elektromos kisautót, ami a ti futásteljesítményetek és használati profilotok mellett meglehetősen sanszos, hogy az élettartama végére nagyobb ökológiai lábnyomot fog produkálni, mint ha ugyanebből a csumpi kis benzinest vetted volna meg - és sorolhatjuk...

 

Ahogy már mondtam: pótcselekvések tömegét látom mindenütt, az alap-probléma, hogy végre sikerült legalább az emberiség egy (nem kicsi) hányadának emberi, normális hétköznapi életet biztosítani, de ennek jelenleg sajnos a fosszilis energiahordozók adják az alapját, tehát ezt az energetikai hátteret kell "kizöldíteni", a többi utána valóban rajtunk fog csak múlni. De ameddig ez nincs meg - addig a többi mind meddő nyálverés, ez ugyanis az alapvető, szükséges (még ha önmagában nem is elégséges) feltétel.

 

Az egyéni menekülő-útjait meg mindenki keresse, ahogy akarja.

Előzmény: Auralianus (386101)