advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.01.25 0 1 386042

Kommunista módon gondolkodsz...

És ha csak ez az egy ellentmondás lenne nálad, még el is menne, de szinte mindenben van.. ;-)))

 

A probléma ott van, hogy MIT IS AKARNÁL ELVENNI?

 

PÉNZT? A legfelsőbb 1% személyes fogyasztása gyakorlatilag semmit sem változna érdemben attól, ha elvennéd akár a pénze 90%-át is. Sőt, ezt valójában szét sem tudnád osztani, mert olyan ez, mint a 100 leggazdagabb magyarnak becsült vagyonértékek - nem elfogyasztható javakról, készpénzről, hanem jellemzően tulajdonlásokról, jogokról van szó, amelyek persze nagy értéket képviselnek - de csak ameddig működnek, termelnek... Egy gyár, egy brand akármennyit is érhet elvileg - de csak akkor, ha van valaki más, aki ezt ki tudja érte fizetni, amúgy értéktelen...

A tényleges erőforrásokat valójában a széles középosztályok fogyasztják el, akárhogy is kötöd itt az ebet a karóhoz... 

A jelen állapot szerint pl: az USA kb: napi 19 millió hordó olajat fogyaszt - ezzel szemben az EU 15-öt, és nagyjából ugyanennyit bizony Kína is! Persze, egy főre leosztva magasan az USA a legpazarlóbb, nem vitás, de míg például az USA fogyasztása most már fokozatosan csökken, az EU is hasonlóan stagnáló-csökkenő pályán van - addig Kínáé (ahogy gyarapodnak) meredeken nő, és jó eséllyel nemsokára ők lesznek a legnagyobb fogyasztók ebben is.

És nem, nem az ezer vagy 10 ezer leggazdagabb kínai fogja ezt eldorbézolni - hanem az a 3-4-500 milliósra duzzadó, normálisan élő, fűtő-hűtő, autózó, utazgató-fogyasztó középosztály, ami ott most meredeken nő.

Előzmény: Törölt nick (386037)