Egyébként a jövőre nézve csak egy egyszerű példát hoznék.
Próbáljuk pozitívan nézni, hogy mindig igyekszünk egy reálisan jobb világ felé haladni. Azaz tételezzük fel, hogy a jövőben jelentősen elterjednek az elektromos járművek, és sok sok házon napelem lesz, plusz emellett rengeteg mindenféle alternatív energiatermelő berendezés fejlődik ki.
Tegyük Neked és Nekem is van napelem a házon, meg van elektromos autónk is. Én lakom a Kiss Jenő utcában, Te pedig a Nagy Gézában. Viszont én dolgozom a Nagy Gézába te pedig a Kiss Jenőben. Mindezt szorozd be akár párszázezer emberrel, így belátható, homogén keveredés lesz a nagy számok törvénye alapján.
Ott van a napelemed az egyik utcában, és amikor leginkább "hálózatfüggetlenül" ki tudnád használni, akkor pont elmentél a munkahelyedre, nem tudod rácsatlakoztatni az autódat. De ott vagyok én, aki meg pont a szomszédban dolgozik, és én rá tudok csatlakozni, és tölteni. Azaz a megtermelés és fogyasztási viszonyok ugyan földrajzilag távol kerülnek egymástól, de ugyanakkor ugyanúgy kihasználva maradnak. Csak más a termelő és más a fogyasztó de a teljes energiaképet nézve tök mindegy te vagy én töltöm az autómat.
És akkor vegyük figyelembe, egy már mai elektromos autóban is minden ott van ami alkalmassá teszi mind energia felvételre, mind energia leadásra. Van benne 3f inverter és akkumulátor töltő is, ami egy megfelelő szabvány alapján akár kétirányú szabályzást is lehetővé tesz oda vissza.
Egy ilyen rendszerben te meg tudnád mondani hogyan is alakulnak a pontos tarifadíjak? Akár napszaktól órától függően? Valljuk be elég nehéz. Lehet olyan tényezők is befolyásolják majd, amiről pl ma még fogalmunk sincs - pl hogy épp hány jármű csatlakozott fel a rendszerre. lehet valami "interaktív tarifarendszer" fog kialakulni, passz.
Zárszó: fogalmam sincs hogy lesz-e ilyen vagy hasonló jellegű rendszer, tényleg, hogy is lehetne, bár az irány errefele terel mindent. Már egyetemi tantárgyak keretén belül is tanítják az ilyen rendszereket manapság Energetika szakon. Nyilván sok műszaki jogi szabályozási kérdést vet fel egy ilyen. Az is lehet világválság lesz, és fakerekű szekereket fogunk magunk előtt tolni, nem tudom - a lehetőség megvan mindenesetre műszakilag, hogy valami hasionló dolog jöjjön létre a jövőben. Nem ma nem holnap, lehet 10 év kell de az is lehet fél emberöltő, nem tudom. És az is lehet sose lesz megvalósulva a fenti példa, hanem valami teljesen más jön - mindenesetre példának jó volt, mennyire és képlékeny egy mai tarifarendszer összetétele, és mennyire kifordulhat ez a jövőben.