Bassman_ Creative Commons License 1999.09.30 0 0 886
Laa-Yosh

Millióba lefogadtam volna, hogy ezt fogom visszahallani. Így legyen ötösöm. :)))
De nem baj...
1. Ütőfelület edzés esetén van lehetőség, hogy mindig a lehető legoptimálisabban tartsd a kezed. A törésgyakorlatoknál is elég egy rossz mozdulat... Éles helyzetben akármi is történhet, sajnos.
2. Nem egzakt az a kijelentésed, hogy NINCS erősítés stb. ugyanis van, de a csukló oldalirányú edzését nem mindenki bírja megfelelőképpen.
3. A shaolinosok sem elsősorban csuklójukra edzenek ugyebár, hogy ne menjünk túl messzire, hanem a kéztőcsontjukra (a sok közül, de már most tudom, hogy meg leszek cáfolva) A csukló egyes irányokból a lehető legsérülékenyebb ízületek egyike. És nem is feltétlenül szemből, lásd ütések, hanem oldalról. Az eset így állhatott elő.
Hogy megnyugtassalak, az én csuklóm nem tört volna el, mert mondjuk másfélszer vastagabb, mint az említett barátomé.
4. A többihez nincs hozzászólásod? :)

Laja1

Megtekintettem ama bizonyos untitled.avi-t.

Megjegyzéseim:
1. Az én fogalmi rendszeremben a látottak semmiképpen sem fedik a harcművészet fogalmát. Itt két ember gyakta egymást. Szép megoldásoknak nemigen lehettünk tanúi. (persze minden relatív, tehát lehet hogy csak az én értékrendemben nem szép)
(ha az előző hozzászólásommal próbálod ezt valamiképp szembeállítani, akkor:
A. A társam nem nevezi magát harcművésznek
B. Az éles helyzet volt, ellentétben a filmen látott sportszerű (???) bunyóval

2. Mit tudsz a szabályokról? Lehet testre (vagy netán fejre) könyökkel ütni? (Ahogy győzött a tömzsibb, azzal a "földönlefogvatérddelfejtetőre" típusú rúgásokkal, nem zárom ki ennek lehetőségét)
3. Azt hittem a végén azt a kis sárgát is lecsapja az a "Goro". Már csak a többi karja hiányzott a monszternek... :)
4. A látott kesztyűt igazán bevezethetnék a versenyszerű kyo-ban a fejreütésekkel együtt.
5. Amit a nagyobb fickó csinált (hirtelen lábra támad, mint egy birkózó) elég veszélyes egy olyan stílus ellen, ahol az ilyen jellegű támadásokat vagy egy jól irányzott fejberúgással honorálják, vagy előbb ellépnek előle, és utána teszik azt. Azt, hogy ez kivihető-e egy nagyon gyorsan véghezvitt támadás ellen, attól függ, mennyit gyakorolta a védekező az ellenszerét. Én mindenesetre veszélyesnek tartom azt a beugrást. Egyébként tényleg jól lehet vele földharcot provokálni, amitől nagyon sokan "elvéreznek" a ringben.
6. Tipikusan egy erő-erő elleni harcnak lehettünk szemtanúi. A hatékonyság garantált addig a pillanatig, amíg mindkét küzdő a STRENGTH attribútumával akarja eliminálni az ellenfél támadását. Az én illetve a mi harci filozófiánkba ez nem illik bele semmilyen körülmények között.

7. El tudod azt képzelni, hogy egy ilyen brutálpedál ne tudjon megütni-megfogni-megrúgni valakit?
Csak azért, mert a Tai Chi Chuan éppen erről szól, a Pa Kua-ról nem is beszélve (és a lehető legszerényebben még hozzátenném, hogy a WT/C is erre törekszik)