WattieNo1 Creative Commons License 2021.01.21 -1 6 71238

...bár mostanában egyébbel foglalkozom.

 

Például ezzel:

 

FMT - avagy mit keres Mária Terézia egy 1800-as évek végén gyártott téglán?

 

               

 

A téglajel magyarázataként az összes cseh, téglával foglalkozó oldalon "František Marie Terezie" olvasható.

 

Elég tömör magyarázat. Cseh nyelvtanilag biztosan helyes is, a magyar viszont minimum vesszőt tenne két név közé, mert így azért megmosolyogtató. 

 

Van ahol még megjegyzésként szerepel, hogy ez az úgynevezett "tereziánka". Aki ismeri a cseh történelmet az ebből biztos vágja miről van szó. (Bár az ottani "megfejtés" alapján ez sem biztos! Cseh gyűjtő a kérdésemre, hogy mikor készülhetett, rögtön rávágta, hogy az 1750-es években. ...Már ránézésre is gyanús, hogy nem!) Én meg a nulla cseh nyelvtudásommal utánaolvastam és arra jutottam, hogy: A téglán Olmütz (Olomouc) címere látható.

 

 

 

 

Olmütz (Olomouc) címerében 1758-1919 között szerepelt a császári pár, I. ferenc és Mária Terézia monogramja. De ettől még Mária Teréziának semmi köze a tégla gyártójához, és ebből nem derül ki a gyártás ideje sem! (Elképzelhető, hogy a téglák Moritz fischer gyárában készültek valamikor 1860-1902 között.)

 

Az FMT monogram a hétéves háború egy eseményének "eredménye". Az Osztrák seregek 1758-ban legyőzték az Olmützre támadó porosz hadakat, mire Mária Terézia oly nagy kegyben részesítette a várost, hogy belerakatta a királyi pár, I. Ferenc és saját monogramját, a város korábbi címerébe.  Na jó, ezen kívül egyéb kiváltságokat is kaptak a városlakók!

 

A világtörténelem e pici eseményéről itt olvashattok bővebben: http://olomoucky.rej.cz/clanky/historie/1051-jak-se-olomouc-dobrovolne-vzdala-sve-velike-cisarske-pocty-oblehani-mesta-v?fbclid=IwAR0nFAEcquYZu_ZnAnaiKTXT1g7yGKyfxigvw4lmaiLYlwDBX4S5JEZGH0o