Marcel Creative Commons License 1999.09.29 0 0 5
Bár azt hiszem, a t.gazdi már Korzikán vakarózik (néhol sok a szúnyog), érdemes körüljárni a témát. Egyetértek Pinkyvel, Korzika valóban dögös hely. Júliusban töltöttem ott egy hetet.
Első megközelítésben azt kell mondani, hogy minden csodálatos, amit a természet alkotott és amit a XIX. századig a korzikaiak. De ahová a franciák keze betette a lábát, sok helyen gusztustalan.
A keletieknek árusított appartmanházak drágák és sz@rak. De a keletieknek ez meg kell, hogy feleljen, úgyis másodrendű vendégek, ezek a házak Korzikán olcsónak számítanak. Bastia kifejezetten csúnya város, pedig természeti adottságai alapján szép lehetne. Sok ház erkélyén láthatók bódébudik, mivel a lakásokban nem volt saját WC.
Számunkra Cap Corse jelentette a legkellemesebb meglepetést. Ez a sziget északi nyúlványa. 120 km, és kocsival 4-5 órába telik végigjárni, ha az ember siet. Mi két napot töltöttünk ott, mivel sok öbölben megálltunk búvárkodni (muréna, polip, stb. mindenhol látható), az öblökben sok helyen egymás mellett van a homokos és köves tengerpart.
A szerpentines útról nagyszerű panoráma nyílik. Sok helyen közvetlenül alattunk 50-250 méterre csapkodják a hullámok a sziklákat (védőkorlát sok helyen nincs). Az utak a hegyek közt 1,5-2,5 sávosak, így néha tolatni is kell, ha jönnek szembe.
Bonifaciot a világ legszebb városaként hirdetik, van is benne valami. Főidényben sajnos sok a túrista, ezért a hangulata némileg kommersz, de vizuálisan nagy élmény, főleg a környékbeli hajókázás.
A Bonifacio melletti megalitok rendkívül izgalmasak a magamfajta elmélkedést kedvelő embernek.
Porto Vecchio is szép, de a könyvek a Földközi-tenger legszebb kikötőjeként emlegetik, annyira azért nem voltam kinyúlva tőle.
A Livorno-Bastia hajóút csodálatos éjszaka is és nappal is. Valamilyen szárazföld mindíg látható, Elba, Pianosa, távcsővel Montechristo, stb.
Marcel